Ben je regelmatig verkouden? Dan vraag je je misschien af hoe dat komt? Kom jij meer met het verkoudheidsvirus in aanraking dan andere mensen of heb je misschien een slechte weerstand? En heb je eigenlijk een verhoogd risico op verkoudheid als je afweer verminderd is? Daar gaat dit artikel over. Lees snel verder.
Dat je vaker dan eens per jaar verkouden bent, is niets vreemds. Een kind kan wel tot 10 keer per jaar verkouden zijn. En een volwassene wordt zo’n 2 tot 6 keer per jaar verkouden [1]. Maar liever behoor jij natuurlijk tot die groep die maar 2 keer per jaar de pineut is en niet 6 keer. Hoe komt het nou dat je zo vaak verkouden wordt?
Is je afweer verzwakt? Dan heb je inderdaad een grotere kans om vaker verkouden te worden. Dat komt doordat je immuunsysteem verantwoordelijk is voor de verdediging van je lichaam tegen ziekteverwekkers. Hoe beter de conditie van je afweer, hoe beter je de strijd tegen ziekteverwekkers aankunt. Dat geldt ook voor het verkoudheidvirus. Is je afweersysteem niet op volle kracht? Dan vermenigvuldigen verkoudheidsvirussen zich gemakkelijker en verspreiden ze zich sneller in je lichaam.
Ben je vaker kort achter elkaar verkouden, dan is het waarschijnlijk dat het iedere keer om een ander verkoudheidsvirus gaat. Het meest voorkomende verkoudheidsvirus is het rhinovirus. Maar er bestaan er verschillende. Omdat er vele verschillende stammen zijn van diverse verkoudheidsvirussen, is het bijna niet mogelijk om overal immuniteit voor op te bouwen.
Wat wél gebeurt, is dat je immuunsysteem na het oplopen van een verkoudheid de gegevens van een virus vastlegt in de geheugencellen. Dit zijn witte bloedcellen die kunnen onthouden welk virus je lichaam eerder verslagen heeft. Komt je lichaam opnieuw met dit virus, of een soortgelijk virus in contact? Dan is je afweer mogelijk krachtiger, omdat je immuunsysteem sneller en effectiever reageert. Hierdoor kunnen de symptomen van de verkoudheid minder ernstig zijn en is de hersteltijd vaak korter.
Dit opgebouwde deel van je afweer is ook de verklaring voor het feit dat jonge kinderen vaker verkouden zijn dan volwassenen. Zij moeten hun specifieke afweer nog helemaal opbouwen. Volwassen hebben in hun leven al meer verkoudheidsvirussen ‘gezien’ en dus wat weerstand opgebouwd.
Hoewel je niet volledig immuun wordt voor verkoudheidsvirussen, kun je wel je afweersysteem de beste kansen geven door goed voor jezelf te zorgen. Voor een gezond immuunsysteem is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voldoende slaapt, genoeg beweegt en gezond eet en drinkt. Daarnaast moet je er ook nog voor waken dat je niet te veel stress hebt in je leven.
Merk je dat je toch vaak verkouden wordt? Kijk dan eens wat je kunt doen voor een betere weerstand tegen verkoudheid.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023
[1] https://www.kno.nl/patienten-informatie/neus/verkoudheid/