Als gevolg van ziektes of de behandelingen die daarbij horen, kan het immuunsysteem zwakker worden. HIV bijvoorbeeld is een virus dat het afweersysteem verzwakt. Maar ook het ondergaan van chemotherapie bij kanker zorgt ervoor dat je een lagere weerstand krijgt. Hoe dit kan, lees je in dit artikel.
Op welke manieren kan een ziekte of behandeling ervoor zorgen dat het immuunsysteem daaronder lijdt? Dit zijn enkele voorbeelden:
Hoewel chemotherapie effectief kan zijn in het bestrijden van kankercellen, is het ook van invloed op je afweersysteem. Als gevolg van chemo worden er te weinig witte bloedcellen aangemaakt in je beenmerg. Daardoor neemt de hoeveelheid witte bloedcellen in je lichaam af.
Het is hierdoor goed mogelijk dat je immuunsysteem tijdelijk verzwakt is, als je chemotherapie krijgt. Dit betekent dat je lichaam niet zo sterk reageert op ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels en je dus sneller ziek wordt.
Om het risico op infecties te verminderen tijdens chemotherapie, raden zorgverleners vaak aan om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van grote menigten en het regelmatig wassen van de handen. Ook is het niet verstandig om zieke of verkouden mensen bij je op bezoek te laten komen.
Het immuunsysteem wordt ook wel gebruikt tégen ziektes, waaronder kanker. Van nature is je afweer al bezig met het opruimen van ontspoorde lichaamscellen. Maar sommige kankercellen zijn zo ‘slim’, dat ze je immuunsysteem om de tuin leiden. Dat doen ze door bepaalde eiwitten te produceren die ze onzichtbaar maken voor je immuunsysteem. De ontspoorde cellen worden zo niet herkent en dus ook niet aangevallen.
Met behulp van immunotherapie wordt voorkomen dat kankercellen je immuunsysteem nog langer voor de gek kunnen houden. Ze kunnen dan niet meer de stofjes produceren die ze onzichtbaar maken. Nu kan je eigen immuunsysteem zich wél tegen de kankercellen keren, waardoor deze vernietigd worden.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023