Pijn in je onderbuik, veel te vaak kleine beetjes moeten plassen en daarbij een brandend gevoel? Misschien komt het jou net even iets té bekend voor: de symptomen van een blaasontsteking. Met name bij vrouwen komt een blaasontsteking nogal eens herhaaldelijk voor. Hoe kan dat? En wat heeft een verminderde weerstand te maken met een blaasontsteking? Lees verder.
Een blaasontsteking is een infectie waarbij er bacteriën in de blaas een ontsteking veroorzaken. Vaak gaat het om bacteriën die eigenlijk in je darmen thuishoren, die zich hebben genesteld in je blaas. Bij vrouwen komt een blaasontsteking vaker voor dan bij mannen. Dat komt omdat de urinebuis bij vrouwen korter is. Bacteriën hebben hierdoor sneller de blaas bereikt.
Een goede weerstand is van belang om infecties tegen te gaan. Dat geldt ook voor een blaasontsteking. Als je een verminderde weerstand hebt ben je vatbaarder en kunnen de bacteriën zich gemakkelijker vermenigvuldigen en vestigen in je blaas. Andere factoren die de kans op regelmatig terugkerende blaasontstekingen verhogen, zijn:
Het versterken van je weerstand kan je helpen om het risico op blaasontstekingen te verminderen. Je weerstand houd je op peil door goed voor jezelf te zorgen. Dat doe je onder andere door gezond te eten, genoeg te drinken en voldoende te bewegen. Ook slaap en voldoende ontspanning, om zo stress tegen te gaan, zijn belangrijk voor je weerstand.
Lees hier meer over het verhogen van je weerstand >>
Behalve je weerstand verhogen zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een blaasontsteking zo klein mogelijk te houden. Zo is het belangrijk om:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023