Ben je zwanger? Dan is je weerstand misschien wat lager dan normaal. Je bent dan gevoeliger voor infectieziekten, zoals griep of verkoudheid. Hoe kan het dat je minder weerstand hebt dan wanneer je niet zwanger bent? En wat gebeurt er met je immuunsysteem ná je zwangerschap? Lees verder.
Tijdens je zwangerschap kun je een lagere afweer hebben. Dat komt doordat de zwangerschap invloed heeft op je immuunsysteem. Je lichaam moet tijdens een zwangerschap hard werken en dat kost veel energie. Daarnaast slaap je wellicht slechter door je groeiende buik en beweeg je minder dan normaal. Allemaal factoren die van invloed zijn op je immuunsysteem.
Als gevolg van je lage afweer ben je misschien iets vatbaarder voor een griepje of verkoudheid. Nu is dit in principe niet zo’n probleem. Maar met koorts in bed liggen tijdens je zwangerschap, daar zit je ongetwijfeld niet op te wachten.
Er gebeurt iets bijzonders met je immuunsysteem tijdens je zwangerschap. Er groeit namelijk een kindje in je buik dat deels ander DNA heeft dan jij. Normaal gesproken zouden cellen met ander DNA in je lichaam worden afgestoten. Denk maar aan een transplantatie-orgaan: het DNA daarvan moet grotendeels met dat van de ontvangende persoon overeenkomen. En dan nog zijn er sterke medicijnen nodig om afstoting te voorkomen. Tijdens je zwangerschap regelt je immuunsysteem actief dat het kindje niet afgestoten wordt door je lichaam. Ondanks dat het ander DNA heeft dan jij.
Ook na je bevalling kun je vatbaarder zijn voor infecties. Je kindje moet zijn eigen weerstand nog opbouwen en kan in de eerste jaren van zijn leven vaak verkouden zijn. Dat is normaal. Maar als ouder heb je ook last van deze hoeveelheid virussen waar je mee in aanraking komt via je kind. Je slaapt immers slechter en bent daardoor wat minder fit zo kort na een zwangerschap. Dat heeft invloed op je immuunsysteem, waardoor je mogelijk wat vatbaarder bent dan normaal.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023