Je eet en drinkt gezond en je sport regelmatig, maar wist je dat ook slaap bijzonder belangrijk is voor je immuunsysteem? Slaap heeft misschien een suf of saai imago, maar voldoende slapen helpt wel degelijk om je afweersysteem in goede conditie te houden. Wat doet een slaaptekort met je immuunsysteem? En hoeveel moet je dan slapen voor een goede weerstand? Lees het hier.
Een slaaptekort heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je tegen infecties. Het is als een leger dat je lichaam beschermt tegen indringers zoals bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen. Als je niet voldoende slaapt, raakt dit leger uit balans en wordt het zwakker.
Slaap is essentieel voor je immuunsysteem. Voldoende uren kwalitatief goede slaap helpen je immuunsysteem om snel en krachtig te blijven reageren. Tijdens je slaap worden er ook meer cytokines aangemaakt: dat zijn boodschapperstoffen. Ze zorgen voor de communicatie tussen de verschillende cellen van je afweersysteem.
Daarnaast weten we dat mensen die voldoende geslapen hebben, krachtiger en beter reageren op het krijgen van een vaccinatie dan mensen die te weinig slaap hebben gehad [1]. Dat betekent dat je immuunsysteem beter aan het werk gaat na voldoende slaap, op het moment dat een ziekteverwekker je lichaam binnenkomt. Voldoende nachtrust zorgt dus voor een betere bescherming tegen ziek worden.
Kortom, slaaptekort verzwakt je immuunsysteem en maakt je lichaam minder goed in staat om ziektes en infecties te bestrijden. Het is daarom belangrijk dat je voldoende slapen tot één van je prioriteiten maakt. Voor de meeste volwassenen is tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht genoeg om op te laden. Zo geef je je lichaam de beste kans om de weerstand goed op peil te houden.
Je hebt het vast weleens gezegd, na een paar slechte nachten: ‘ik heb wat slaap in te halen’. Maar slaap inhalen gaat eigenlijk niet. Door overdag slaap in te halen, of langer uit te slapen, kom je waarschijnlijk diezelfde avond pas later weer in slaap. Dit heeft opnieuw een minder goede nacht tot gevolg. Doe je toch een powernap? Doe dat dan tussen 13.00u en 15.00u ‘s middags en zet je wekker na 20 minuutjes.
Beter is het nog om meer structuur aan te brengen in je slaaptijden en je slaapkwaliteit in de nacht te verbeteren. Iedere dag op dezelfde tijd naar bed en ook op dezelfde tijd weer op dus! Maar wél zonder al te veel druk; stress is tenslotte ook niet goed voor je nachtrust en je immuunsysteem. Het is heus niet erg als het een keer een avondje laat wordt. Het moet alleen geen gewoonte worden.
Lees hier al onze tips voor een goede nachtrust >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023
[1] https://www.mdpi.com/2624-5175/4/1/8 - The Importance of Sleep and Circadian Rhythms for Vaccination Success and Susceptibility to Viral Infections - Nina C. M. Schmitz et al., Clocks & Sleep 2022, 4(1), 66-79;