In ons drukke en veeleisende leven is stress bijna een constant aanwezige factor geworden. Maar wat doet stress eigenlijk met je immuunsysteem? Zorgt stress voor een verminderde afweer? Je leest het hier.
Van stress weten we dat het van invloed is op je immuunsysteem. Een beetje stress is normaal. We hebben het ook wel over ‘gezonde stress’. Stress is de reactie van je lichaam die je helpt alert en gefocust te blijven in situaties die spannend of uitdagend zijn. Zoals het geven van een presentatie, het goed afleggen van een examen en het aangaan van nieuwe uitdagingen. Maar wanneer je langdurig last hebt van stress, is stress niet meer gezond. Dat is ook het moment waarop het je immuunsysteem gaat ondermijnen.
Stress activeert het deel van je zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor je "vecht-of-vlucht"-reactie. Tijdens deze reactie komt het hormoon cortisol vrij in je bloed. Cortisol helpt om energie vrij te maken en zorgt voor een hogere alertheid. Op korte termijn is dit vaak nuttig, maar langdurige blootstelling aan cortisol heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Ook voor je weerstand.
Langdurige stress kan ook een burn-out tot gevolg hebben. En ook bij een burn-out kun je last hebben van een lage weerstand, waardoor je sneller virussen oppikt.
Cortisol onderdrukt de productie van belangrijke afweercellen, bijvoorbeeld witte bloedcellen zoals lymfocyten. Daardoor vermindert je vermogen om ziekteverwekkers te bestrijden. Je wordt vatbaarder voor infecties.
Bovendien bevordert stress ontstekingsreacties in je lichaam. Hoewel ontstekingen een normaal onderdeel zijn van een reactie van het immuunsysteem, is chronische of langdurige ontsteking schadelijk.
Stress heeft ook invloed op je darmgezondheid. Stresshormonen beïnvloeden je darmflora waardoor slechte bacteriën in de darmflora de overhand kunnen krijgen. Wist je dat je afweersysteem zich voor 70% in je darmen bevindt? Gezonde darmen zijn van belang voor een gezond afweersysteem.
Aanhoudende stress is dus niet gezond voor je immuunsysteem. Maar geen paniek. Er zijn manieren waarop je stress kunt leren beheersen:
Het is belangrijk om stress serieus te nemen en te erkennen dat het niet alleen een mentale tol eist, maar ook een fysieke. Door de juiste stappen te nemen om stress te verminderen en voor jezelf te zorgen, zorg je goed voor je psyche én je immuunsysteem.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023