Wist je dat spierpijn meer kan zijn dan een ellendig gevoel na het sporten? Spierpijn is soms ook een indirect symptoom van een verminderde weerstand: het kan namelijk een signaal zijn dat je ziek wordt. Vooral bij de griep komt spierpijn vaak om de hoek kijken. Maar hoe komt het eigenlijk dat je spierpijn krijgt als je ziek wordt? Lees verder.
Als je weerstand verzwakt is, werkt je immuunsysteem niet op volle kracht. Ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, hebben dan meer kans om infecties te veroorzaken. Als je een virus of bacterie te pakken hebt, gaat je afweersysteem aan de slag om deze te bestrijden. Daarbij komen signaalstoffen vrij die je witte bloedcellen waarschuwen dat er een indringer is. Maar dat is niet het enige wat ze doen. De signaalstoffen zorgen soms ook voor spierpijn, doordat ze ook de pijnreceptoren in je spieren kunnen activeren.
Griep is een goed voorbeeld van een infectie waarbij vaak ook spierpijn optreedt. De spierpijn kun je eigenlijk zien als een vervelende bijwerking van de reactie van je immuunsysteem op de bestrijding van een ziekte. Voor zover bekend is, heeft het namelijk geen functie. Om de spierpijn te verlichten, houd je je spieren warm met een dekentje. Eventueel kun je paracetamol innemen.
Een verbeterde weerstand helpt je om ziekteverwekkers beter te kunnen bestrijden, waardoor je hopelijk zo snel mogelijk weer van je koorts en spierpijn verlost bent. Voor een goede weerstand is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Daarnaast is voldoende slaap essentieel; volwassenen hebben zo'n 7 tot 9 uur slaap per dag nodig. Ook is het goed om je stressniveau in de gaten te houden. Als je last hebt van stress, probeer dan eens ontspanningsoefeningen of yoga om je stressklachten te verminderen.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023