Griep in de zomer, kan dat? En wat is zo’n zomergriep eigenlijk precies? Is het gewoon een variatie van de beruchte wintergriep, of is het iets anders? Laten we daar eens dieper in duiken! Lees hier alles over zomergriep.
De term zomergriep wordt in de volksmond gebruikt voor buikgriep. In de zomer kun je wel griep krijgen, zoals in de winter, door het influenzavirus. Maar in de zomer komt deze gewone griep minder vaak voor dan in de winter. Een zomergriep, veroorzaakt door bijvoorbeeld een enterovirus of een norovirus, gaat gepaard met buikklachten. En hoewel ook deze virussen in de herfst en winter het meest actief zijn, hebben ze in de volksmond ook wel de term zomergriep gekregen.
Klachten die je hebt bij een buikvirus waardoor de zomergriep wordt veroorzaakt, zijn vooral buikklachten. Symptomen waaraan je een zomergriep kunt herkennen zijn:
Daarnaast passen koorts en hoofdpijn bij een zomergriep.
Zomergriep wordt veroorzaak door een virus en soms door parasieten. Het is besmettelijk. Dat betekent dat je anderen kunt aansteken, maar ook dat je ziek kunt worden als iemand in jouw omgeving zomergriep heeft. De virussen zitten bijvoorbeeld in de ontlasting en in het braaksel van iemand die ziek is. De virusdeeltjes komen meestal via je handen in je mond terecht, bijvoorbeeld nadat je een besmette deurklink hebt aangeraakt, of een ander besmet voorwerp. Bij het overgeven kan het virus ook in de lucht terechtkomen, waardoor besmetting via de lucht mogelijk is.
Om te voorkomen dat je besmet wordt, is goede hygiëne van groot belang. De persoon die ziek is moet goed letten op de hygiëne om verspreiding te voorkomen. Maar ook jijzelf kunt met regelmatig handen wassen proberen te voorkomen dat je jezelf besmet via je handen. Helemaal voorkomen dat je ziek wordt kun je niet.
Je kunt gedurende een korte tijd weerstand opbouwen tegen zomer- of buikgriep. Maar, als je bijvoorbeeld het norovirus hebt gehad, ben je maar voor ongeveer drie maanden immuun. Daarna kun je weer ziek worden van het virus. Er is geen vaccin beschikbaar tegen buikgriep of zomergriep.
Heb je last van buikgriep? Dan is het belangrijk dat je voldoende vocht binnen blijft krijgen. Vooral bij jonge kinderen en ouderen ligt uitdroging op de loer. En in de zomer, als het warm is, heb je nog eerder last van een vochttekort. Geef je veel over en houd je niet veel binnen? Probeer dan steeds kleine slokjes te drinken en neem ORS om vocht aan te vullen.
Je kunt verder niet zoveel doen om je symptomen tegen te gaan. Je moet vooral goed uitzieken van een buikgriep. Je kunt paracetamol nemen als je last hebt van pijn.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023