Wratten zijn kleine ruwe knobbeltjes die worden veroorzaakt door een virus. Ze komen vooral voor bij kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Hoe kan dat en wat kun je doen om je weerstand tegen wratten te verhogen?
Een wrat is een ruw aanvoelend knobbeltje op je huid. Vaak lijkt een wrat een beetje op een kleine bloemkool. De meest voorkomende plekken voor wratten zijn je handen en voeten, maar ook op andere lichaamsdelen komen ze voor. Wratten zijn soms wat pijnlijk als je er druk op uitoefent. Dat merk je bij voetwratten bijvoorbeeld als je loopt.
Wratten worden veroorzaakt door een virus dat je op allerlei plekken kunt oplopen. Dit virus noemen we ook wel het humaan papillomavirus. Overigens krijgt niet iedereen die in contact komt met het virus ook daadwerkelijk wratten. Waarom dat zo is, is niet bekend. Wat we wel weten is dat een verlaagde weerstand de kans op wratten verhoogt. Ook hebben kinderen vaker wratten dan volwassenen. Dat komt waarschijnlijk doordat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is.
Als je eenmaal wratten hebt gehad, bouw je weerstand op tegen het virus. En daarnaast helpt werken aan je weerstand om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden. Dat geldt ook voor de kans op infectie met het wrattenvirus. Je weerstand op peil houden doe je met een gezonde leefstijl, goede voeding, weinig stress en voldoende slaap en beweging.
Als je een wrat hebt, krab je er dan niet aan. Daarmee kun je namelijk ook andere delen van je huid besmetten, waardoor er meer wratten ontstaan. Behandeling is niet nodig tenzij je pijn ervaart. Over het algemeen verdwijnen wratten vanzelf, al duurt dit best een tijdje. Bij ongeveer de helft van de mensen zijn de wratten na een jaar weer weg.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023