Hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is over het effect van probiotica op je weerstand, zijn er wel gezondheidsvoordelen. Welke dit zijn lees je hier.
|
Hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is over het effect van probiotica op je weerstand, zijn er nog steeds goede redenen om probiotica in je dieet op te nemen. In dit artikel ontdek je waar probiotica in zitten. En wat het effect ervan kan zijn op je gezondheid.
Probiotica zijn levende goede bacteriën, melkzuurbacteriën om precies te zijn. Ze komen voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar ook in supplementen. Als je ze inneemt is het de bedoeling dat ze je maagzuur overleven en levend in de darm aankomen. Eenmaal daar zouden ze (tijdelijk) je goede darmbacteriën aanvullen.
De goede darmbacteriën die in je darmen wonen, noemen we samen je darmflora. Deze darmbewoners, die met biljoenen tegelijk aanwezig zijn in je darmen, zijn belangrijk voor je weerstand. Zo’n 70% van je weerstand bevindt zich in je darmen.
zijn verschillende studies die aanwijzingen geven voor een gunstig effect van probiotica. Zo helpt probiotica bij sommige vormen van diarree of juist bij obstipatie [1]. Van de gezonde bacteriën die van nature in je darmen leven, weten we dat ze nauw samenwerken met je immuunsysteem.
Probiotica komen van nature voor in gefermenteerde voedingsmiddelen. Voor de fermentatie zijn namelijk bacteriën nodig. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld:
Je kunt probiotica gemakkelijk in je dagelijkse routine opnemen door het eten van bovenstaande voedingsmiddelen bijvoorbeeld. We weten alleen wel, dat van deze bacteriën uit je voeding een groot deel je maagzuur niet overleeft. Je kunt ook kiezen voor een probiotica supplement. Probiotica supplementen zijn er bijvoorbeeld in de vorm van capsules en poeders. Hoeveel bacteriën hiervan levend je darmen bereiken, is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het supplement.
Als je start met een probiotica supplement, geef het dan een aantal weken de kans. De bacteriën die je inneemt blijven niet wonen in je darmen, zoals je natuurlijk aanwezige bacteriën dat doen. Ze helpen je je eigen bacteriën om hun balans te hervinden, maar je verliest ze weer met je ontlasting. Om een effect te kunnen opmerken moet je probiotica dus gedurende langere tijd gebruiken. Na een tijdje moeten je eigen bacteriën het weer zelf kunnen doen en kun je uiteindelijk bepalen of het iets voor je gedaan heeft.
Hoewel de resultaten uit onderzoeken verschillen als het gaat om de weerstand, zijn er toch wel aanwijzingen dat probiotica in ieder geval goed zijn voor je spijsvertering. Omdat ze kunnen helpen bij bepaalde vormen van diarree en verstopping van je darmen. En een gezonde spijsvertering, daarvan weten we dat die goed is voor je algehele gezondheid.
Als je een ziekte hebt of als je je kinderen probiotica zou willen geven, is het wel belangrijk om vooraf even met je (huis)arts te overleggen.
Je kunt de bacteriën die al in je darmen leven ondersteunen door gezond te eten. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een gezonde darmflora. Bepaalde vezels zijn namelijk voedzaam voor je darmbacteriën: de fermenteerbare vezels om precies te zijn. Dit noemen we prebiotica. Prebiotica kun je eventueel ook innemen via een supplement.
De gezonde bacteriën fermenteren de vezels en voeden zich ermee. Bij de fermentatie komen bovendien bepaalde vetzuren vrij: de korte keten vetzuren. Van deze vetzuren weten we dat ze goed zijn voor je darmgezondheid én voor de werking van je immuunsysteem.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023
[1] https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/