Keelpijn, iedereen heeft er weleens last van, bij een verkoudheid of griep bijvoorbeeld. Maar heb je je ooit weleens afgevraagd of je meer kans hebt op keelpijn wanneer je weerstand verzwakt is? In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen keelpijn en je weerstand. Lees verder.
Keelpijn is een symptoom dat vaak wordt veroorzaakt door irritatie van de keel. Het gaat regelmatig gepaard met pijn bij het slikken en soms ook met koorts. Meestal is een infectie de oorzaak van keelpijn, bijvoorbeeld een verkoudheid of griep. Maar ook roken of een overmatig gebruik van je stem kunnen keelpijn geven.
Omdat keelpijn vaak door een verkoudheidsvirus of griep wordt veroorzaakt, speelt je afweersysteem hierbij een rol. Je afweersysteem, oftewel immuunsysteem, is namelijk je verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkers. Als je immuunsysteem even niet helemaal op zijn volle kracht is, heb je meer kans om ziek te worden. Je bent vatbaarder voor infecties. Ook voor de infecties die keelpijn veroorzaken.
Een lage weerstand ontstaat bijvoorbeeld door stress, slaaptekort, of ongezonde voeding. Ook een gebrek aan lichaamsbeweging kan je immuunsysteem nadelig beïnvloeden. Bij een verminderde afweer dringen ziekteverwekkers gemakkelijker binnen in je lichaam. En ook vermenigvuldigen ze zich sneller. Dat verhoogt de kans dat je keelpijn ontwikkelt als gevolg van een infectie.
Het versterken van je weerstand helpt je om je lichaam beter te beschermen tegen keelpijn en andere infecties. Je weerstand ondersteun je bijvoorbeeld door:
Lees hier meer over het versterken van je weerstand >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023