We weten allemaal dat roken niet goed voor je is. Maar wist je dat ook je immuunsysteem te lijden heeft onder een tabaksverslaving? Rook je sigaretten dan krijg je allerlei giftige stoffen binnen, met alle gevolgen van dien. Wat is de invloed van roken op je weerstand? Lees verder.
Roken heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. En niet alleen zélf roken vermindert je afweer, ook meeroken met anderen is slecht. Het verlaagt het vermogen van je afweersysteem om zich te verzetten tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen.
Rook bevat schadelijke stoffen, zoals teer, nicotine, formaldehyde, acroleïne, acetaldehyde, koolmonoxide en benzeen. En dat zijn ze nog niet eens allemaal. Het roken van tabak heeft hierdoor gevolgen voor de werkzaamheid van je immuuncellen. Hun vermogen om ziekteverwekkers aan te vallen vermindert.
Bovendien zorgt roken voor een toename van ontstekingsstoffen in de longen. Dit kan zorgen voor weefselschade. En het kan leiden tot langdurige klachten zoals bronchitis: een ontsteking van de buisjes in de longen. Op de lange duur kan roken regelmatig tot nog veel ernstigere aandoeningen leiden zoals longemfyseem, waarbij de capaciteit van de longen afneemt, COPD en longkanker.
Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter het is. Maar stop liever laat, dan nooit. Stoppen met roken levert je op verschillende manieren gezondheidswinst op, ook op het gebied van je immuunsysteem. Witte bloedcellen gaan weer beter functioneren en de ontstekingen in je longen nemen af. Hierdoor krijg je langzaamaan minder last van hoesten en slijm in je luchtwegen. Kortom: stoppen met roken verbetert je weerstand.
Hoe snel je effect merkt van het stoppen met roken is per persoon verschillend en bijvoorbeeld afhankelijk van jouw eigen gezondheidsstatus. Maar dat stoppen met roken zinvol is, is zeker!
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023