Een lage weerstand maakt je vatbaarder voor allerlei infectieziekten, zoals ook de griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus: een virus dat vrijwel jaarlijks voor een epidemie zorgt in Nederland. Hoe kan het dat je weerstand verminderd is? En wat kun je dan doen om het griepvirus zo min mogelijk kans te geven? Lees verder.
Vrijwel iedere winter is er weer een golf aan griepgevallen in Nederland. Het virus verandert continu, waardoor het ieder jaar opnieuw de kop opsteekt in onze samenleving. Is jouw weerstand optimaal? Dan heb je de beste kansen om griep aan je voorbij te laten gaan. Maar helemaal voorkomen kun je het niet. Word je besmet met het virus, dan kun je ziek worden. Maar met een goede weerstand kom je er sneller weer bovenop.
Het griepvirus wordt ook wel influenza genoemd en is een besmettelijk virus dat binnentreedt via je luchtwegen. Wanneer iemand met griep hoest, niest of praat komen er piepkleine druppeltjes vrij in de lucht. Adem je die in? Dan word je besmet.
Symptomen van de griep zijn onder meer koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en vermoeidheid. Hoewel de meeste mensen met een gezond immuunsysteem van de ergste koorts en pijn na een dag of 5 wel verlost zijn, zijn er ook mensen die ernstiger ziek worden van griep. Bij kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een verzwakte weerstand als gevolg van een onderliggende ziekte, kan de griep heftiger verlopen.
Als je een lage weerstand hebt, kan het zijn dat je afweersysteem minder snel en effectief reageert op het griepvirus. Het virus krijgt dan meer kans om zich uitgebreid door je lichaam te verspreiden voordat de afweerreactie goed op gang komt. Bovendien heb je met een lage weerstand waarschijnlijk langer last van de klachten dan iemand met een optimaal werkend immuunsysteem. Je herstelt namelijk trager als je een verminderde afweer hebt.
Hoewel je ziek worden niet kunt voorkomen, geeft het ondersteunen van je natuurlijke afweer je al de nodige weerstand tegen virussen, zoals de griep. Zorg goed voor je lichaam om je weerstand op peil te houden, bijvoorbeeld door:
Hier vind je meer informatie over het versterken van je weerstand >>
Als je de griep hebt gehad ben je niet immuun voor alle griepvirussen, het griepvirus verandert continu. Daarom kun je de griep opnieuw krijgen. Je kunt je weerstand tegen griep wel versterken met een griepprik. Jaarlijks wordt in Nederland een bepaalde groep mensen opgeroepen een griepprik te halen. Het gaat om mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een verminderde weerstand als gevolg van ziekte of medicijngebruik. De griepprik sluit het krijgen van griep niet uit, maar verkleint wel de kans erop. Bovendien heb je minder kans op een ernstig beloop van de ziekte.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 13-12-2023