Het vrouwelijk lichaam is een bijzonder systeem, waarin maandelijks een cyclus wordt doorlopen: de menstruatiecyclus. Tijdens deze menstruatiecyclus bereidt je lichaam zich steeds weer voor op een mogelijke zwangerschap. Treedt die niet op? Dan word je ongesteld. Maar hoe werkt dat nou? Wat is de menstruatie precies? Wanneer word je ongesteld? En welke klachten komen daar eventueel bij kijken? Dat en nog veel meer lees je allemaal in deze extra grote menstruatie special.
Maar we beginnen bij het begin: want, wat is menstrueren nou precies en waarom wordt een vrouw ongesteld? De menstruatie is een proces dat zich ongeveer maandelijks herhaalt. Tijdens de menstruatie wordt een onbevruchte eicel afgestoten, samen met het eerder zo zorgvuldig opgebouwde baarmoederslijmvlies.
Bij iedere menstruatie verlies je bloed via de vagina. Dit bloed vang je op met tampons, maandverband, of wat tegenwoordig ook steeds meer aan populariteit wint: het meer milieuvriendelijke menstruatieondergoed of menstruatiecups.
De duur van de menstruatie varieert per persoon, maar je kunt uitgaan van ongeveer 4 tot 7 dagen bloedverlies. Bij sommigen duurt de ongesteldheid iets langer, bij anderen iets korter. Variaties zijn heel normaal.
Meestal ben je ergens tussen de 11 of 16 jaar oud als de eerste menstruatie plaatsvindt. Maar het moment waarop een meisje voor het eerst ongesteld wordt, verschilt per persoon. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 12 en 13 jaar. De eerste menstruatie noemen we ook wel de menarche.
De secundaire geslachtskenmerken ontstaan vaak voor de eerste menstruatie. De borsten beginnen te groeien en ook het schaamhaar verschijnt. Daarnaast maakt een meisje in deze tijd van haar leven, de puberteit, een groeispurt door en worden de heupen breder.
Heeft je eerste menstruatie plaatsgevonden? Dan weet je dat je vanaf dan tot ruwweg je 50ste (ongeveer) iedere maand een keer ongesteld wordt, als je niet in verwachting bent van een kindje. De menstruatie is overigens in het begin vaak nog niet meteen regelmatig. Het kan tot twee jaar duren voordat je een regelmatige cyclus hebt.
Goed om te weten is dat je ook voor je eerste menstruatie al zwanger kunt worden. De eerste eissprong vindt namelijk zo’n twee weken voor je eerste menstruatie plaats. En als je nog nooit ongesteld bent geweest, weet je dus niet wanneer dat is.
De menstruatie houdt niet je hele leven lang aan. Je cyclus stopt namelijk, als je de menopauze bereikt: je allerlaatste menstruatie. Een moment dat je alleen achteraf kunt bepalen. Pas als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, kun je zeggen dat je de menopauze gehad hebt. Dit is meestal ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.
De menopauze wordt voorafgegaan door een aantal jaar van overgangsklachten en onregelmatige menstruaties. Maar ook na de laatste menstruatie kun je vaak nog klachten van de overgang ervaren. Denk aan stemmingswisselingen, opvliegers, nachtelijk transpireren en droge slijmvliezen. De hele periode waarin je lichaam overgaat van vruchtbaar naar onvruchtbaar heet de overgang en de menopauze is één dag in deze periode.
Op zoek naar meer informatie over de overgang? Lees dan verder in de grote Overgang special >>.
De meeste vrouwen zijn geen fan van ‘de tijd van de maand’, waarin ze bloed verliezen en soms daarbij ook allerlei klachten ervaren. Het is een heel normaal verschijnsel. De menstruatiecyclus is belangrijk om mogelijk ooit zwanger te worden en een kindje te mogen verwachten. En bij die cyclus hoort nou eenmaal ook het ongesteld worden. Wanneer de rijpe eicel niet bevrucht wordt, wordt deze samen met het baarmoederslijmvlies afgebroken en afgevoerd, om plaatst te maken voor de volgende cyclus: een nieuwe kans op zwangerschap.
De menstruatiecyclus bestaat uit verschillende fases:
Hoe deze fases precies in zijn werk gaan en welke hormonen hierbij een rol spelen lees je in het hoofdstuk Menstruatiecyclus >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024