Gordelroos is een pijnlijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt: het varicella-zoster virus. Als je ooit waterpokken hebt gehad, blijft het virus inactief aanwezig in je lichaam. Op latere leeftijd kan het dan weer opspelen in de vorm van gordelroos. Maar hoe zit het met de relatie tussen je weerstand en gordelroos? Lees verder.
Gordelroos is een huidaandoening waarbij je pijnlijke uitslag met blaasjes krijgt. Voordat de blaasjes er zijn, jeukt je huid soms al of voelt het prikkelend of brandend aan. Na een paar dagen zie je dan vlekjes en blaasjes verschijnen. De gordelroosblaasjes zitten aan één kant van je lichaam, maar ze kunnen op verschillende plekken voorkomen: op je bovenlichaam, armen, benen of in je gezicht.
Behalve dat gordelroos pijnlijk is en behoorlijk kan jeuken en branden, voel je je soms ook koortsig en ziek als je gordelroos hebt. Het duurt een dag of 7 tot 10 voordat de blaasjes opdrogen. We noemen gordelroos ook wel herpes zoster.
De oorzaak van gordelroos is het varicella-zoster virus: hetzelfde virus dat ook de waterpokken veroorzaakt. Als je de waterpokken hebt gehad blijft het virus slapend in je lichaam aanwezig. Bij een verminderde weerstand kan het virus weer opspelen en gordelroos geven.
Je weerstand speelt een belangrijke rol als het gaat om het onderdrukken van slapende virussen in je lichaam. Als je immuunsysteem verzwakt is, is het niet op volle kracht om goed te kunnen vechten tegen deze virussen. Daardoor neemt het risico op het ontwikkelen van gordelroos toe.
Er zijn verschillende factoren die je weerstand kunnen verzwakken en het risico op gordelroos kunnen vergroten:
Gordelroos is besmettelijk. Heb je gordelroosblaasjes? Dan kun je volwassenen, baby’s of kinderen besmetten die nog geen waterpokken hebben gehad. Zij krijgen dan de waterpokken. Omdat je het virus kunt doorgeven, is het verstandig de blaasjes niet of zo min mogelijk aan te raken en goed je handen te wassen. Ook vermijd je bij actieve gordelroos contact met mensen die een verminderde afweer hebben of zwanger zijn.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023