In ons lichaam zitten meer dan 600 spieren. Ze worden ingezet voor verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan de hartspier, maar ook spieren voor de ademhaling, spijsvertering en natuurlijk om te bewegen. Wist je dat onze spieren ongeveer 40% to 50% van ons lichaamsgewicht vormen?
Zware botten zijn een fabel, maar zware spieren niet! Spieren bepalen maar liefst voor veertig tot vijftig procent ons totale gewicht. Ze kunnen in gewicht toe- of afnemen als we de spieren trainen.
De meeste spieren die we gebruiken, zijn niet de spieren die we trainen op de sportschool, maar de spieren die we de hele dag ongemerkt gebruiken. Zo knipperen de ooglidspieren de hele dag door, houden de nekspieren ons hoofd overeind en zijn de kaakspieren eigenlijk non-stop bezig omdat we praten, drinken of eten.
Veel bewegingen in het lichaam komen ook voort uit spierbewegingen, dit zijn bijvoorbeeld de hartslag en de darmbewegingen. Dit zijn ‘onwillekeurige’ spieren; ze werken automatisch.
De andere spieren in het lichaam worden ‘willekeurige’ spieren genoemd. Ze gaan pas aan de slag als we willen fietsen, iets willen pakken of willen opstaan. Via een zenuw (vanuit het ruggenmerg) wordt een prikkel naar een spier gebracht die ervoor zorgt dat we de goede spieren bewegen. Een kind moet deze willekeurige spieren leren beheersen; pas na heel veel oefenen kan hij of zij draaien of lopen zonder erbij na te denken.
Na een dag worden al onze spieren moe en verslappen ze. Zo worden ’s avonds de oogleden zwaar en knikt het hoofd voorover.
De spieren die we kunnen aansturen, zijn skeletspieren. Ze zitten vast aan de botten, bestaan uit vezels en kunnen zichzelf aanspannen. Als de spier zich aanspant, wordt deze korter en dikker en trekt deze aan het bot of het gewricht. Hierdoor beweegt het bot, zetten we kracht, maken we ons langer of kunnen we buigen.
Op plaatsen waar niet zo veel ruimte is, bijvoorbeeld in de vingers en in de handen, gaan spieren direct over in pezen.
Spieren kunnen zich alleen maar aanspannen en aan een bot trekken. De spier kan dus niet duwen. De ene spier trekt het lichaamsdeel de ene kant op, de andere trekt het terug. Spieren werken in het lichaam dus in paren, bijvoorbeeld de triceps en de biceps. Als een spier zich ontspant, wordt deze slap en gaat een been of arm hangen.
Spieren hebben veel energie nodig om te kunnen werken. Die energie halen ze uit de voeding die we eten. Koolhydraten leveren ‘snelle’ energie voor de spieren, maar eiwitten en vetten zijn ook zeer belangrijke voedingsmiddelen voor spieren.
Als je spieren en gewrichten soepel hun werk doen, merk je daar in het algemeen weinig van. Maar hoe anders kan dat zijn na intensief sporten of ander zwaar lichamelijk werk. Dan kunnen de spieren wel wat extra verzorging gebruiken.
Bij spierpijn, stijve gewrichten en kneuzingen Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Arnica Montana. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 21-04-2020