Koorts door een verminderde weerstand? Als je afweer verlaagd is, heb je meer kans om ziek te worden. En dus meer kans op koorts. Hoe werkt dit precies en waarom krijg je eigenlijk koorts? Lees het hier.
Normaal gesproken beschermt je immuunsysteem je lichaam tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën en virussen. Maar wanneer je weerstand verzwakt is, kan je lichaam deze indringers minder effectief bestrijden. Hierdoor loop je een groter risico op het krijgen van koorts.
De koorts ontstaat als gevolg van de infectie met een ziekteverwekker. Neem bijvoorbeeld de griep. Als het griepvirus zich verspreidt door je lichaam, komt er een immuunreactie op gang. Je immuunsysteem reageert onder ander met het veroorzaken van koorts. Je lichaamstemperatuur stijgt. We spreken van koorts als je temperatuur 38 graden of hoger is.
Koorts is een verdedigingsmechanisme van je lichaam, bedoeld om de ziekteverwekkers te bestrijden. Je immuunsysteem kan bij een hogere temperatuur namelijk meer afweerstoffen aanmaken. Het krijgen van koorts is dus in feite een heel nuttige reactie.
Hier zijn enkele praktische tips om je weerstand te ondersteunen:
Onthoud dat koorts bij een lage weerstand niet altijd te vermijden is, maar met deze tips kun je je immuunsysteem versterken en de kans op infecties en koorts wat verminderen. Lees hier verder over het versterken van je immuunsysteem >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023