Vaker een blaasontsteking of met regelmaat verkouden als je in de overgang zit? Tijdens de overgang kan je afweer wat minder worden, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Hoe kan dat en wat kun je eraan doen? Lees meer.
Tijdens de overgang kan je merken dat je weerstand wat lager wordt. Als je menstruaties onregelmatiger worden en je in de overgang zit, schommelen je hormonen. Je eicellen raken op en je cyclus komt uiteindelijk tot een einde: dan bereik je de menopauze. Je hormonen zijn op zoek naar een nieuwe balans. Ook het hormoon oestrogeen wordt steeds minder geproduceerd. Hormoonschommelingen hebben invloed op allerlei processen in je lichaam. Ook op je immuunsysteem.
De afname van het hormoon oestrogeen wordt beschouwd als een mogelijke oorzaak van de verminderde weerstand [1]. Dit hormoon heeft namelijk invloed op tal van aspecten, waaronder de slijmvliezen en de bacteriesamenstelling in zowel de blaas als de vagina. Zodoende komen blaasontstekingen vaker voor tijdens de overgang [2], terwijl ook vaginale droogheid en schimmelinfecties regelmatiger optreden.
Stress komt nogal eens voor tijdens de overgang. Overgangsklachten en slaaptekort zijn voor niemand leuk en kunnen je behoorlijk gestrest maken. Het stresshormoon cortisol onderdrukt je immuunsysteem. Langdurige stress kan er zo voor zorgen dat je vatbaarder bent voor infecties.
Lees hier meer over wat je kunt doen om je weerstand te ondersteunen >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2023