Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Elke vrouw wil de overgang met zo min mogelijk symptomen doorkomen. Maar hoe doe je dat? Heb je daar wel invloed op? Het lijkt dat goed voor jezelf en je lichaam zorgen, overgangsverschijnselen wat kan verlichten. Een voorbeeld daarvan is voeding. En daar komen isoflavonen om de hoek kijken.
Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Het zijn een soort eiwitten. Wat ze bijzonder maakt, is dat ze worden ingezet bij overgangsverschijnselen. We leggen het je uit!
Tijdens de overgang gaan de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren. Op den duur ligt dit hele mechanisme plat. Deze verandering gaat vaak samen met allerlei verschijnselen: van opvliegers tot stemmingswisselingen. In landen zoals Japan blijken dit soort symptomen minder voor te komen. Hoe kan dat?
Er lijkt een rol te zijn weggelegd voor isoflavonen. In landen waar men veel sojaproducten eten, zoals Japan, blijken de verschijnselen minder voor te komen. En in soja zitten isoflavonen. Onderzoek van de University of Delaware toont het ook aan: soja kan de ernst van opvliegers met zo'n 26 procent verminderen. Supplementen met isoflavonen blijken dezelfde werking te hebben als isoflavonen uit voeding.
Wat weet jij eigenlijk over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat en wat je kunt doen of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Dat isoflavonen overgangsverschijnselen als opvliegers, vaginale droogheid en stemmingswisselingen kunnen verminderen, lijkt best logisch. Deze eiwitten maken fyto-oestrogenen aan: genisteïne en daidzeïne. Dit zijn stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Ja, dé beruchte hormonen die tijdens de overgang op een lager pitje staat en voor de overbekende overgangsverschijnselen kan zorgen. Oftewel, isoflavonen nemen de rol over van oestrogenen. Op die manier kunnen de fyto-oestrogenen de overgangssymptomen verminderen. De werking van isoflavonen is wel veel minder krachtig dan van het lichaamseigen hormoon.
De nieuwsbrief Samen Door De Overgang staat boordevol (voedings)tips, weetjes en adviezen die je tijdens de overgang kunt gebruiken. Mogen we ook jou iedere maand inspireren?
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021