Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Bruine afscheiding wijst op het verlies van 'oud' bloed. Soms heb je wat bruine afscheiding kort na een menstruatie, maar het kan ook zomaar tussen twee menstruaties door gebeuren. Het heeft alles te maken met je veranderende hormonen. Veel vrouwen krijgen bruine afscheiding tijdens de overgang, maar sommige vrouwen herkennen het ook als verschijnsel van het slikken van de pil.
Bruine afscheiding wijst meestal op het verlies van wat oud bloed. Dit soort licht bloedverlies, noemen we spotting. Het wordt veroorzaakt doordat je hormoonhuishouding ineens 'ontregeld' is. Progesteron en oestrogeen zijn normaal perfect met elkaar in balans. Eenmaal in de overgang nemen ze langzaam af en zijn ze in een steeds andere verhouding met elkaar. In de zoektocht naar een nieuw evenwicht kan je dan zomaar ineens last van afscheiding krijgen. Bruine afscheiding is één van de vormen.
Het is normaal dat je afscheiding tijdens de overgang verandert. Op dit moment zijn er meer dan 1,7 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Velen van hen hebben te maken met 'andere' afscheiding dan voorheen. De afscheiding kan ineens meer of juist minder zijn. En de kleur varieert van helder tot wit of gelig, maar ook bruine afscheiding is soms normaal. In de regel is het niet zoveel dat je tampons of maandverband moet gebruiken. Wil je toch iets doen? Gebruik dan zuiver katoenen inlegkruisjes.
Is de afscheiding dusdanig aan het veranderen dat je het niet vertrouwt? Krijg je jeuk? Of ruikt de afscheiding onprettig? Een bezoek aan je huisarts is dan aan te bevelen.
Soms ervaren vrouwen in de overgang wat helderrood bloedverlies na het vrijen.
Door een dalend oestrogeenniveau kan de huid in je schede namelijk dunner worden. Als gevolg daarvan is er soms sprake van droge slijmvliezen, vaginale droogheid. Daardoor wordt je vagina in de overgang gevoeliger voor beschadiging.
Zorg dus voor opwinding, een uitgebreid voorspel, zodat de vagina vochtig wordt. Met een vochtigere vagina is het vrijen veel aangenamer.
Bloedverlies of spotting na het vrijen laat je het liefst controleren door de huisarts.
Ja, vaak wel. Tijdens de overgang verandert namelijk de zuurgraad in je vagina. In een gezond vaginaal milieu hebben lactobacillen van nature de overhand. Deze melkzuurbacteriën houden de zuurgraad in je vagina in stand. Onder invloed van hormonen kan je vaginale milieu uit balans raken. Dit is ook van invloed op de zuurgraad in je vagina. Hierdoor kun je veel vatbaarder zijn voor vaginale schimmelinfecties. Kenmerkend voor een schimmelinfectie is de witte, vlokkerige afscheiding. Vaak gecombineerd met irritatie en roodheid. Schimmelinfecties gaan overigens nooit vanzelf over. Je huisarts kan je adviseren maar ook bij de drogisterij zijn goede producten voor de behandeling van schimmelinfecties te koop.
Hoewel afscheiding veelal onschuldig en van tijdelijke aard is, kun je zeker wat doen om je klachten te verlichten:
Een bezoek aan de huisarts is bij spotting meestal niet nodig. In de overgang is het normaal dat je onregelmatig gaat menstrueren en dat het op een gegeven moment ophoudt. Ook bruine afscheiding in de overgang is niet iets om je direct zorgen over te maken. Aarzel echter nooit om bij abnormaal bloedverlies je huisarts te bezoeken. Dat geldt helemaal wanneer je een jaar na je laatste menstruatie ineens weer vaginaal gaat bloeden.
Wat weet jij eigenlijk over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
Ook kun je voor deskundig advies bij een verpleegkundig overgangsconsulent terecht.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-11-2023