Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Dunner wordend haar, haar dat uitvalt en haar dat groeit op plekken waar je het niet wilt. Tijdens de overgang kan ons haar nogal 'raar' doen. Hieronder de drie meest voorkomende veranderingen in je haardos én wat je er aan kunt doen.
Als je in de overgang bent, merk je soms dat je haar dunner wordt, droger wordt en eerder uitvalt. Niet alle vrouwen leggen het verband tussen veranderingen in hun haardos en de overgang. Toch zijn haarproblemen een veelvoorkomend verschijnsel in de overgang. En – net als bij vele overgangsverschijnselen – spelen veranderingen in je hormonen een grote rol. Bij haarproblemen hebben we het dan vooral over oestrogeen en testosteron. Ook een veranderende behoefte aan voedingsstoffen en eventuele tekorten hieraan kunnen meespelen.
Heb je last van haaruitval? Maar twijfel je nog of je in de overgang bent? Met de A.Vogel Overgangstest weet je meer...
Het snelle antwoord is: je haren zijn niet belangrijk om je in leven te houden. Je moet het eigenlijk zo zien: iedere cel in je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Daarbij kun je denken aan vitamines, mineralen, sporenelementen en nog vele stofjes meer. Heb je ergens een tekort aan? Of is je lichaam zoekende naar een nieuwe balans, wat in de overgang vaak het geval is? Dan zijn je haarzakjes in de verdeling van essentiële stoffen natuurlijk veel minder belangrijk dan bijvoorbeeld je organen. Zo kunnen haarproblemen ontstaan.
Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen. Je haarzakjes hebben echter oestrogeen nodig om je haar te laten groeien. Door het dalende oestrogeengehalte hebben je haarzakjes nu minder oestrogeen tot hun beschikking. Daardoor kan je haar geleidelijk gaan uitvallen, maar het kan ook plotseling gebeuren. Haaruitval tijdens de overgang kan overal op het lichaam optreden. Naast uitvallende hoofdharen kun je dus ook denken aan haaruitval in de schaamstreek. Een tekort aan voedingsstoffen kan ook haaruitval tot gevolg hebben.
Een heel ander haarprobleem kan ontstaan door de toename van testosteron in de overgang. Deze toename kan leiden tot 'mannelijke' haargroei. Ineens duiken ze op: van die harde haren op je kin. En donkere haartjes op je bovenlip, als een 'snor'. Dit soort gezichtsbeharing tijdens de overgang komt vrij veel voor. Eigenlijk krijgt elke vrouw er in meer of mindere mate mee te maken. Vrouwen met een getinte huid hebben over het algemeen meer haargroei dan blanke vrouwen.
Daarnaast kan het zijn dat je mooie haardos in de overgang plaats moet maken voor dun, droog haar dat niet meer glanst. Haar waar geen fut meer in zit en broos aanvoelt. Hormonale en erfelijke factoren spelen hierbij een rol. Maar ook chemische (verf)behandelingen, styling met warme apparaten en tekorten aan voedingsstoffen kunnen boosdoeners zijn. Verder vermindert door de jaren heen het aantal pigmentcellen in je haren, waardoor je haar grijs kan worden, minder glanst en stugger wordt.
Haarproblemen als haaruitval, gezichtsbeharing en droog haar zijn waarschijnlijk niet helemaal te voorkomen wanneer je in de overgang bent. Toch zijn er wel een paar tips die ertoe kunnen bijdragen dat je haar zo mooi mogelijk blijft.
Gebruik een zachte en voedende shampoo zonder parfum en parabenen om je haren te wassen. Probeer knopen in het haar en hardhandig uitkammen te voorkomen. Verven is slecht voor je haar en vergroot de kans dat het uitvalt. Een hoofdmassage stimuleert de bloedtoevoer in je hoofd, waardoor je haar beter groeit.
Aan de hand van bepaald voedsel kun je de kwaliteit van je haar verbeteren. Proteïne- en ijzerrijk voedsel zijn erg goed om je haar sterker te maken. Vitamine C helpt je lichaam om ijzer beter op te nemen in je bloed. Zink ondersteunt de gezonde huid, haar en nagels. Zink vind je in kleine hoeveelheden in diverse voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Stress is een echte boosdoener voor je haar, zelfs als je niet in de overgang zit. Probeer gevoelens van stress tot een minimum te beperken. Niet alleen je haar vaart er wel bij, ook je nachtrust. Sporten is een goede manier om beter om te gaan met stressvolle tijden; het stimuleert bovendien ook de bloedtoevoer naar je hoofd én haar.
Bleken en scheren van gezichtshaar is eigenlijk uit den boze. Bleken kan je huid erg irriteren en scheren kan ervoor zorgen dat donshaartjes terugkomen als botte, stugge haren. Harsen, waxen of epileren zijn betere methodes. Heb je erg veel last van haargroei in je gezicht? Dan kan permanent ontharen (IPL) ook een oplossing zijn. Kostbaar en intensief, maar sommige zorgverzekeraars vergoeden het en je bent wel definitief van je gezichtsbeharing af.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021