Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Veel vrouwen in de overgang merken dat ze ineens minder goed kunnen slapen. Niet gek want als je drijfnat bent van een opvlieger houdt dat je wel wakker. Soms is dat zelfs zo erg dat je eruit moet om je lakens te verschonen of een schone pyjama aan te doen. Die hormoonschommelingen doet nogal wat met je, ook emotioneel. Zo kun je ineens een tijd wat gevoeliger zijn voor stress of meer gaan piekeren. Allemaal zaken die je uit je slaap houden. Hoe kun je nou lekker slapen, juist in deze turbulente tijd van je leven? Wij zetten de 5 beste tips voor je op een rij.
Door alle hormoonwisselingen kunnen opvliegers in de nacht je flink plagen. Zo kan het dekbed waar je al jaren heerlijk onder slaapt ineens niet meer passend zijn. Misschien is het lekker om een laken onder je dekbed te leggen, zo kun je dan bij een opvlieger het dekbed van je af slaan, maar lig je toch niet meteen open en bloot. Slaap je met je partner onder hetzelfde dekbed? Dan kan het tijdelijk fijn zijn allebei een eigen eenpersoons dekbed te hebben. Die kun je makkelijk van je af slaan, zonder dat de ander daar last van heeft.
In de nacht kunnen zorgen je flink uit je slaap houden. Voorkom dat je gaat lopen piekeren over allerlei dingen waar je 's nachts sowieso niets aan kunt doen. Schrijf al je zorgen op voordat je naar bed gaat. In de ochtend ziet alles er vaak anders uit en heb je voor de meeste dingen al een oplossing gevonden.
Koffie, zwarte thee en groene thee kunnen je flink uit je slaap houden. Ze bevatten allemaal oppeppende stoffen. Stop vanaf 14.00 uur met koffie en zwarte of groene thee en stap over op kruidenthee. Met alcohol is het een kwestie van uitproberen, sommigen slapen heerlijk op een klein glaasje, anderen houdt het juist uit de slaap. Drink sowieso nooit meer dan 2 alcoholische consumpties voor het slapen gaan.
Een paar uur voor het slapen gaan kun je beter geen zoetige dingen eten. Ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, maar vervolgens ook dalen. En van die dalende bloedsuikerspiegel in de nacht kun je wakker worden. Liever eet je twee uur voor het slapen gaan helemaal niets meer. Wil je toch nog een klein snackje, kies dan iets met eiwitten en/of vetten wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt zoals een handje noten, wat olijven of een stukje (geiten)kaas.
Dit is één van de beste en simpelste tips om beter te slapen; het licht tijdig dimmen en in een pikdonkere kamer slapen. Wanneer het om je heen licht is, registreren je hersenen dat en denken ze: Het is nog dag, we moeten alert en wakker zijn. Zodra het gaat schemeren komt de productie van het slaaphormoon melatonine op gang. Ga daarom slim om met de hoeveelheid licht die je in de avond nog krijgt. Kijk liever 2 uur voor het slapen gaan geen tv meer, zet je mobiel uit en dim de lichten. Zorg verder dat je slaapkamer pikdonker is of gebruik een slaapmasker.
Over één stukje van de overgang ben je nu al een stuk meer te weten gekomen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 17-05-2021