Bewegen is goed voor je! Ook al heb je er niet altijd zin in, eenmaal gedaan knap je er altijd van op. Juist in de overgang kun je veel voordeel hebben van sporten. Waarom sporten in de overgang zo goed is en hoe je het beste kunt bewegen voor een gezonde hormoonhuishouding lees je hier!
Tijdens de overgang verandert er een hoop in je lichaam. Zo dalen de gehaltes van de hormonen oestrogeen en progesteron en dat merk je. Zo kunnen opvliegers en stemmingswisselingen ineens de kop opsteken of geeft de weegschaal plots ook een paar kilootjes meer aan. Frustrerend! Want vaak eet je gewoon hetzelfde als voorheen. Die gewichtstoename komt doordat je met het ouder worden steeds meer spiermassa verliest. En minder spieren betekent een minder snelle verbranding en een huid die sneller gaat hangen. Denk maar aan die kipfiletjes onder je armen die vrolijk mee zwaaien. Door te sporten houd je je spieren intact en blijft je verbranding lekker doorlopen.
Ook je botten hebben te lijden van alle hormoonwisselingen, door het dalen van oestrogeen vindt het proces van botontkalking sneller plaats. Door regelmatig te bewegen in de overgang zet je druk op je botten en dat maakt ze sterker.
Voor je hoofd doet regelmatig sporten heel veel goeds. Spanningen, zorgen en stress kunnen soms als sneeuw voor de zon verdwijnen als je even gaat bewegen. Door te bewegen worden er namelijk allemaal feelgoodstoffen aangemaakt in je hersenen.
Krachttraining staat op nummer 1 van slimme bewegingsvormen als je in de overgang zit. Door je spieren te versterken geef je je stofwisseling een boost, wordt je huid strakker en je botten sterker. Wees niet bang om met gewichten te trainen, je zult er nooit als een bodybuilder uit gaan zien, als vrouw heb je daar simpelweg te weinig testosteron voor. Wel zul je zien dat je met krachttraining sneller dat zwembandje om je middel kwijtraakt dan door uren op een loopband te staan.
Oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt zijn ideaal want die kun je overal doen. Je kunt het daarbij ook steeds een beetje zwaarder maken. Zoek op YouTube eens naar instructie filmpjes over squatten, lungen en optrekken. In de sportschool kunnen ze je daarbij ook helpen en alle apparaten uitleggen. Doe korte sessies van 20 à 30 minuten en bouw het langzaam op tot je op zo'n 2 à 3 x per week zit.
Wandelen is één van de makkelijkste vormen van bewegen, bijna iedereen kan het. Je doet je schoenen aan en je loopt naar buiten de paden op, de lanen in. Bij het wandelen belast je je botten waardoor ze sterker worden, zet je de vetverbranding aan en veel belangrijker nog, laat je met elke stap spanningen en zorgen achter je.
Yoga kan ook een mooie ondersteuning zijn tijdens de overgang. Het zorgt voor soepele spieren en gewrichten, verbetert de doorbloeding in je hele lijf en heeft een diepgaand effect op je hele hormoon- en stresssysteem. Er zijn heel veel verschillende vormen van yoga, van rustige yin-yoga tot wat zwaardere vormen zoals poweryoga. De meeste yogascholen hebben gratis proeflessen, zodat je kunt ervaren welke vorm van yoga het beste bij jou past. En dat laatste geldt voor alle beweging die je doet, vind iets wat jij echt leuk vindt, dan houd je het ook makkelijker vol.
Over één stukje van de overgang ben je nu al een stuk meer te weten gekomen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 17-05-2021