Je bent nog (lang) geen 40 en toch krijg je te maken met uitblijvende menstruaties. Of misschien stopt je menstruatie zelfs helemaal. Dan kán het zijn dat je vervroegd in de overgang bent. Vervelend natuurlijk, want het kan óók van invloed zijn op je kinderwens. Daarbij kan het een gevolg hebben voor je gezondheid, denk aan je botten, hart en/of vaten.
Gemiddeld genomen kom je als Nederlandse vrouw ergens tussen je 45ste en 55ste in de overgang. We spreken van een vervroegde overgang als je menstruatie al voor je 40ste stopt terwijl deze voorheen altijd volgens een normaal patroon verliep. Een vervroegde overgang noemen we ook wel 'primaire ovariële insufficiëntie' (POI). Als je jong in de overgang raakt, komt dat doordat je eierstokken niet goed meer werken. Er groeien geen eiblaasjes meer en je krijgt dus ook geen eisprong. Dit heeft uiteraard gevolgen voor je vruchtbaarheid en je eventuele kinderwens.
De verschijnselen van een vervroegde overgang zijn in feite gelijk aan die van de normale overgang. Vaak denk je alleen door je jonge leeftijd nog niet aan de overgang. Toch is het goed om naar een arts te gaan als één van de volgende dingen gebeurt:
Herken jij je in bovenstaande overgangsverschijnselen? Of twijfel je nog of je in de overgang bent?
Heb je het vermoeden dat je te jong in de overgang bent? Dan zal een arts de diagnose moeten stellen. Daarvoor heeft hij of zij drie criteria:
De diagnose 'vervroegde overgang' kan hard aankomen. Zeker als je nog hoopt op een zwangerschap.
Als je jong in de overgang komt, heeft dat te maken met een te vroeg opgeraakte eicelvoorraad. Ter illustratie: als je wordt geboren bevatten de eierstokken gemiddeld zo'n 1 miljoen eicellen. Kom je in de overgang? Dan heb je er nog zo'n 1000 over. Bij een vervroegde overgang is de eicelvoorraad al voor een normale overgangsleeftijd op. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
Helaas wordt bij slechts 15% van de vrouwen die jong in de overgang komt een oorzaak gevonden. Veel vaker is onduidelijk wat de precieze oorzaak is.
Hoeveel vrouwen jong in de overgang komen, is niet met exacte zekerheid te zeggen. Vaak 'verbloemt' hormonale anticonceptie (de pil) de symptomen en ook bloedonderzoek is bij het gebruik van de pil niet betrouwbaar. Geschat wordt echter dat 1 op de 1000 vrouwen van rond de 30 jaar en 1 op de 100 vrouwen van rond de 40 jaar vroeg in de overgang is.
Op dit moment zijn zo'n 1,7 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Ook jonge vrouwen. Is het voor jou ook al begonnen? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je iedere maand praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
Ook kun je voor deskundig advies bij een verpleegkundig overgangsconsulent terecht.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-11-2023