Je bent in de overgang. Ineens lijkt het alsof je al kunt aankomen van de lucht om je heen. Of van het dénken aan een reep chocola. Langzaam maar zeker word je een paar kilootjes zwaarder. Hoe ga je de strijd aan met deze gewichtstoename?
Tijdens de overgang kun je makkelijker aankomen doordat je stofwisseling vertraagt. Je lichaam verbrandt minder energie en houdt meer vet vast. Waar door komt dat? Aan de ene kant doordat je eierstokken steeds minder oestrogeen aanmaken. En aan de andere kant doordat je stofwisseling steeds trager verloopt naarmate je ouder wordt. Beide factoren kunnen ervoor zorgen dat je langzaamaan wat zwaarder wordt.
Ja dat kan. Als je in de overgang bent, kun je aankomen doordat de oestrogeenaanmaak in de eierstokken daalt. Door het dalende oestrogeen worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt. Vetcellen bevatten namelijk oestrogeen en ons lichaam is zo gebouwd dat het oestrogeen gaat 'hamsteren' als de natuurlijke voorraad minder wordt. Dat compenseert je lichaam dus door extra vetcellen aan te maken. Je raadt het al: hierdoor kun je in gewicht aankomen.
En dan testosteron. Tijdens de overgang vermindert ook de aanmaak hiervan. Hoe dat je gewicht kan beïnvloeden? Wanneer je testosterongehalte daalt neemt de spiermassa af en de vetmassa toe. Dit lichaamsvet verschuift zich bovendien van de dijen en heupen meer en meer naar de buik, taille en borsten. Dit kan ervoor zorgen dat je qua omvang aankomt.
Wanneer je langzaamaan wat ouder wordt kan je stofwisseling trager worden. Daardoor kan je spiermassa afnemen. Minder spieren betekent minder behoefte aan energie, maar toch blijven we vaak hetzelfde eten. Gewoon, omdat we dat gewend zijn. Maar als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kun je natuurlijk aankomen. Het geheim van je gewichtstoename ontrafeld ;-)
Ja, vaak is dat verstandig. Dat heeft te maken met je veranderde stofwisseling en met de schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Wanneer je dagmenu vooral uit (snelle) koolhydraten bestaat, blijft je bloedsuikerspiegel steeds maar weer op en neer schommelen. Deze schommelingen kunnen je hongergevoel aanwakkeren, waardoor je uiteindelijk structureel meer eet dan nodig. Hier kun je uiteraard door aankomen.
Daarnaast: koolhydraten zijn of worden suikers. Om allerlei redenen is het niet gezond om teveel suiker in je bloed te hebben en zeker niet te lang. Gezonde cellen laten onder invloed van insuline suiker door om te verbranden tot energie. Heb je meer suiker in je bloed dan je cellen kunnen toelaten? Dan gaat je lichaam die suiker als het ware opruimen. Dat doet je lijf door de overtollige suikers om te zetten in verzadigd vet. Dat kan uiteindelijk leiden tot gewichtstoename.
Voorkomen is beter dan genezen: weeg je regelmatig om te zien of je gewicht verandert. 3 kilo afvallen is namelijk makkelijker dan 10 kilo afvallen!
Te weinig beweging kan makkelijk leiden tot gewichtstoename. Er is maar één manier om je spiermassa in de overgang op peil te houden en dat is bewegen. Kom dus in actie en wandel, fiets, dans of zwem. Als je lichaam het toelaat kun je ook wat krachttraining doen. Een goede richtlijn is elke dag minimaal een half uur matig intensief bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen). Helemaal mooi is een uur per dag, als het lichaam dit toelaat. Met een paar kleine aanpassingen kunnen we dit soms al bereiken. Fiets bijvoorbeeld naar het werk, zwem elke vrijdagochtend een paar baantjes, leef je maandagavond uit bij aquajogging en wandel elke avond na het eten een half uur.
Eet minder suiker als je niet wilt aankomen tijdens de overgang. Ban de snoeppot, kant-en-klare-sauzen, het suikerklontje in de thee en frisdranken. Door suiker stijgt onze bloedsuikerspiegel heel snel. Maar zo snel hij stijgt, zo hard daalt hij ook. Gevolg: we hebben meer suiker nodig om het peil weer in balans te houden. Het beste kun je zo min mogelijk suiker eten om op gewicht te blijven.
Eet minder snelle koolhydraten (koekjes, witte rijst, aardappelen, wit brood, pasta) en meer koolhydraten uit groente, fruit, noten, quinoa, zilvervliesrijst en volkoren(spelt)brood. Langzame koolhydraten worden veel trager opgenomen in je lichaam en houden de bloedsuikerspiegel stabieler. Hierdoor houd je langer een verzadigd gevoel vast.
Eet meer goede vetten (noten, cottage cheese, chiazaad, vette vis) en gebruik ze om in te bakken (olijfolie, kokosolie). Kokosolie kan je bovendien helpen bij het afvallen. Kokosolie is makkelijk te verteren door ons lichaam. In tegenstelling tot andere vetten, heeft het geen gal nodig om opgenomen te worden. Het levert energie en werkt heel verzadigend. Bang voor aankomen? Echt niet nodig.
Een streng of eenzijdig dieet om af te vallen brengt de hormonen juist nog meer uit balans en leidt vaak tot gewichtstoename. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon doet het werk ook. Niet zo snel, maar wel gezond én effectief. Want wie na een crashdieet stopt en weer 'normaal' gaat eten, zal juist sneller aankomen. Zonde!
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-11-2023