Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Maar liefst één op de vijftig mensen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Vooral voor vrouwen is het een herkenbaar verschijnsel. En in de overgang wordt het helemaal een veelvoorkomende kwaal. Waarom komt een urineweginfectie juist vaak voor bij vrouwen in de overgang? Welke symptomen wijzen op zo'n infectie? En wat kun je ertegen doen?
Een blaasontsteking is feitelijk een urineweginfectie: het slijmvlies van je blaas is ontstoken door bacteriën. Die bacteriën zijn vaak via de plasbuis in de blaas gekomen.
Wist jij dat een blaasontsteking iets met de overgang te maken kon hebben? En wat weet je verder over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat en wat je kunt doen of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Je hormoonproductie daalt wanneer je in de overgang komt. Dit kan effect hebben op je hele lichaam en dus ook op je vagina en je blaas. Er zijn drie redenen waarom je in de overgang meer kans hebt op een blaasontsteking
De verminderde aanmaak van oestrogeen zorgt ervoor dat de vaginale afscheiding afneemt. Het gevolg: de vagina is droger en minder zuur. En juist die zuurtegraad is zeer belangrijk. Een verandering in de pH kan namelijk de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoren. Dit vergroot de kans op een blaasontsteking.
Iedereen heeft lactobacillen in zijn lijf: melkzuurbacteriën die een beschermende werking hebben en onder andere leven in je vagina. Bij veel vrouwen vermindert het aantal lactobacillen zodra ze in de overgang komen. Zijn er minder lactobacillen in het lichaam, dan kunnen bacteriën die blaasproblemen veroorzaken de overhand krijgen.
Oestrogeen zorgt voor een goede doorbloeding van de blaaswand en de plasbuis. Hierdoor is het slijmvlies - de beschermlaag van de urinebuis - dik, stevig en precies elastisch genoeg. Daalt de oestrogeenproductie dan wordt het slijmvlies dunner en ontspant de wand zich meer. Ook dit heeft als gevolg dat bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken gemakkelijker binnendringen.
Wat wijst op een blaasontsteking? Dit zijn typische klachten die erbij horen:
Het kan soms lijken dat je uit het niets een blaasontsteking krijgt. Het is belangrijk te weten dat er niet altijd sprake is van een ontsteking bij al deze verschijnselen. Ze kunnen ook een gevolg zijn van irritatie van de blaas of plasbuis of incontinentie. In dat laatste geval kunnen de bekkenbodemspieren vaak ook een deel van deze problemen veroorzaken.
Heb je last van urineverlies of een blaasontsteking in de overgang, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de huisarts. De taboesfeer rond blaasklachten is groot, terwijl veel blaasproblemen goed te behandelen zijn. Als je er op tijd bij bent, kan het prima worden verholpen. Heb je een blaasontsteking opgelopen dan krijg je vaak een antibioticakuur voorgeschreven.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021