Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Ben je een veertig- of vijftig plusser en heb je last van stress of een opgejaagd gevoel? Niet vreemd: het is een bekend verschijnsel bij vrouwen in de overgang. Innerlijke onrust wordt vaak omscheven als een gevoel van onbehagen en het idee dat je 'iets moet, maar niet weet wat'. Je voelt je gespannen en het lukt niet meer om te ontspannen. Innerlijke onrust kan zelfs leiden tot stress of depressie.
De overgang kun je zien als een levensfase waarin veel factoren aanwezig zijn die gevoelens van onrust kunnen uitlokken. Juist in deze levensfase verandert er van alles: de kinderen gaan de deur uit, je bent nog lang niet gestopt met werken maar iedereen vraagt 'hoe lang moet je nog?' en misschien draag je wel de zorg voor je ouders die een dagje ouder worden. En juist dan krijg je ook nog eens last van al die overgangsverschijnselen. Pfff.
Daarbij is de overgangsleeftijd vaak het moment om de balans op te maken: hoe is mijn leven tot nu toe geweest? Heb ik de dingen gedaan die ik echt wilde doen? Was de opvoeding van mijn kinderen goed? En: wat ga ik nu doen? Het komt vaak voor dat vrouwen zichzelf in deze periode opnieuw willen uitvinden. Niet zo gek dus als je hierdoor een opgejaagd gevoel krijgt. Je hebt haast om met een nieuwe levensfase te starten.
Al die gedachtes en omstandigheden hebben grote invloed op je stresslevel. Maar er is (helaas) meer aan de hand. Wat we ook weten is dat de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron de mentale hersenfuncties beïnvloeden. Elke verandering van hormonen heeft namelijk een effect op je brein. En tijdens de overgang is dat zeker het geval: de eierstokken stoppen met het aanmaken van het hormoon oestrogeen. Het kan zijn dat je iets minder zorgzaam wordt, meer egoïstisch en zelfs bozig reageert. Hallo, het nu eens tijd voor mij!
Gelukkig gaan je bijnieren tijdens en na de overgang een belangrijke rol spelen in de aanmaak van oestrogeen. Maar de bijnieren hebben meer taken, waaronder het aanmaken van progesteron, adrenaline en cortisol. De bijnieren worden hierdoor zwaarder belast en dit kan ervoor zorgen dat er te veel adrenaline wordt aangemaakt. En (je raadt het al!) ... ook dat werkt de symptomen van innerlijke onrust in de hand.
We kunnen gelukkig veel zelf doen als het aankomt op onze stemming en de gevoelens van stress en onrust. Maar dan moeten we wel weten hoe ons lichaam werkt. Zorg dus allereerst voor kennis over de werking van je lichaam en de invloed van de overgang hierop.
Ook is het belangrijk om te weten of het bij jou gaat om neerslachtigheid of een depressie en of de overgang hier iets mee te maken heeft. Neem er de tijd voor om dit goed uit te zoeken, eventueel met behulp van een arts als je er veel last van hebt.
Er zijn een paar tips die goed werken als je je een tijdje erg gejaagd en onrustig voelt:
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 07-02-2022