Als je in de overgang bent, verandert er nogal wat in je lijf. Veel vrouwen voelen zich een tijdlang niet helemaal zichzelf. Minder energie dan voorheen, moeilijk kunnen concentreren, soms een kort lontje en dan ook nog fysieke verschijnselen zoals opvliegers die je ineens overvallen. Jij verandert, maar de wereld draait door. Hoe ga je daar nou mee om op de werkvloer? Wij geven je de 5 beste tips.
Als je moet rennen en vliegen van afspraak naar afspraak dan breekt het zweet je uit. Dat is normaal al zo, maar zeker als je in de overgang bent. Een opvlieger is in no time getriggerd door het minste beetje stress. Je helpt jezelf enorm door je agenda te bewaken en werkafspraken niet te snel op elkaar te plannen. Neem de tijd om van plek naar plek te komen en ren niet van vergadering naar vergadering. Haasten in de ochtend om op tijd op je werk te zijn kun je beter ook laten. Je doet jezelf een enorm plezier door je kleren voor de volgende dag klaar te leggen en alvast een gezond ontbijtje en lunch voor te bereiden. Sta ook wat eerder op zodat je in alle rust kunt douchen en je klaar kunt maken voor de werkdag die aanbreekt.
Nee zeggen kan soms lastig zijn, maar als je in de overgang bent is het woordje 'nee' je beste vriend, zeker op je werk. Dat betekent niet dat als je baas je iets vraagt je meteen keihard nee roept. Maar eerder dat als je iets gevraagd wordt je even een pauze inlast met een simpele zin als: Ik kom daar zo even op terug. Dat geeft je de ruimte en tijd om te kijken of en wanneer je het gevraagde kan aanleveren. Collega's vinden het vaak heel fijn als iemand zijn grenzen aan geeft. Dat weet je wat je aan iemand hebt en het maakt je betrouwbaar. Door goed in te schatten wat je wel en niet kunt kom je veel makkelijker afspraken na en dat scheelt weer stress.
Het klimaat in de kantoortuin is vaak lastig te beïnvloeden. De airco staat te hoog of te laag, die ene collega wil het raam open en de ander wil juist weer de verwarming voluit. En daar zit je dan tussen met opvliegers die ongevraagd de kop opsteken. Ineens staat het zweet je op je voorhoofd en verdwijnen er een paar druppels in je decolleté. Comfortabele kleding helpt je dan uit de brand. Vermijd synthetische stoffen die niet ademen en geen vocht absorberen. Kies liever voor natuurmaterialen zoals katoen en zijde. Trek meerdere laagjes aan, zo kun je discreet iets uittrekken zodra jouw thermometer stijgt en er toch nog representatief uitzien.
In de overgang zijn is niets om je voor te schamen, met jou zijn er zo'n 1,7 miljoen vrouwen die het ook meemaken. Het ligt natuurlijk een beetje aan de band die je hebt met je collega's, maar soms kan het enorm opluchten om te vertellen waar je in zit. Ook bij je werkgever of je bedrijfsarts kun je aangeven dat je in de overgang bent als je merkt dat je werk erdoor beïnvloed wordt. Samen kun je dan kijken naar mogelijke oplossingen die je helpen deze periode beter door te komen.
Heb je een eigen bureaula op je werk? Stop die vol met handige dingetjes die je van pas komen bij opvliegers. Denk bijvoorbeeld aan deodorant, een waaier om jezelf wat frisse lucht toe te wuiven, tissues om snel wat zweet weg te deppen en een verfrissende spray voor in je gezicht. Van die laatste hebt je tegenwoordig allerlei varianten die je huid een oppepper geven en je meteen afkoelen. Pepermuntjes en een tandenborstel en tandpasta zijn ook een goed idee. Munt heeft namelijk een verkoelend effect en van even je tanden poetsen fris je helemaal op.
Over één stukje van de overgang ben je nu al een stuk meer te weten gekomen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 07-02-2022