Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Heb je een keer geen last van vermoeidheid, voelen je spieren gespannen. Stijve en stramme spieren kunnen er tijdens de overgang voor zorgen dat je moeilijker uit bed komt. Maar het kan ook gedurende de dag opspelen.Waarom hebben vrouwen in de overgang vaker last van spierspanning? We kijken hoe het komt dat je spieren en gewrichten stijver kunnen voelen tijdens de overgang. En natuurlijk delen we tips om gespannen spieren te voorkomen en verminderen.
Het klinkt afgezaagd, maar ook spierspanning wordt tijdens de overgang veroorzaakt door hormoonschommelingen. Het hormoon oestrogeen is de belangrijkste leverancier van collageen, een eiwit dat je huid, banden, pezen, spieren én kraakbeen soepel en elastisch houdt. Door het tekort aan oestrogeen kan de spierspanning veranderen en kunnen de spieren pijnlijk en stijf voelen bij het opstaan.
Spierspanning kan ook ontstaan door stress. Wanneer je als vrouw in de overgang bent, wordt je door alle hormoonveranderingen wat gevoeliger voor stress. Dat kan je bijvoorbeeld innerlijk onrustiger maken en het kan op je spieren slaan. Hoe dat zit? Stress - misschien herken je het wel - zorgt ervoor dat je je spieren sneller en strakker aantrekt. Dát is spierspanning.
Vaak gaat spierspanning samen met gewrichtspijn en pijn aan de pezen. Er speelt zich namelijk nog een proces af in je lichaam tijdens deze fase van je leven: door hormonale veranderingen kan de opbouw en afbraak van het kraakbeen afnemen en dunner worden. Dat heeft gevolgen voor de beweeglijkheid van gewrichten en kan pijnklachten geven.
Heb je last van spierspanning tijdens de overgang? Dan is de kans groot dat vooral de spieren in je nek, schouders en rug stram en stijf aanvoelen. Je spieren verkrampen als het ware en dit kan voelen als een doffe, trekkerige pijn. Zeker bij het opstaan kan dit het geval zijn, maar sommige vrouwen ervaren gedurende de hele dag pijn. Vaak gaat de spierspanning samen met pijnlijke gewrichten.
De verschijnselen verdwijnen meestal vanzelf na de overgang. Hoewel je spierspanning niet helemaal zelf in de hand hebt - je maakt nu eenmaal minder oestrogeen aan als je in de overgang bent - zijn er wel een aantal tips om spierspanning te verminderen:
Wees stress te slim af. Je ontstekingsgevoeligheid wordt getriggerd als je stress hebt. Probeer te luisteren naar je lichaam en let op de verschijnselen van stress zoals een hoge adem, hoofdpijn, duizeligheid en opgejaagd gevoel.
Wil je meer praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief Samen Door De Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 07-02-2022