De overgang kan 5 tot 10 jaar duren, en soms langer. Geen wonder dus dat je verschillende fases doorloopt. Maar hoeveel fases heeft de overgang en welke fases zijn dat dan precies? En wat kun je van deze fases in de overgang verwachten? We vertellen je er alles over, zodat je je goed kunt voorbereiden.
Als vrouw krijg je vroeg of laat te maken met de menopauze: het moment van je laatste menstruatie. De periode rond de menopauze heet de overgang. De overgang kent drie verschillende fases:
De premenopauze (ook wel perimenopauze genoemd) begint gemiddeld 4 jaar voor het moment van de laatste menstruatie. Soms begint ze zelfs al eerder. In deze eerste fase van de overgang neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen langzaam af. Dat komt omdat de eierstokken ze steeds minder aanmaken. Eicellen raken immers op of zijn verouderd.
Doordat je hormoonspiegels veranderen, kun je te maken krijgen met lichamelijke en emotionele veranderingen:
Herken jij je in bovenstaande overgangsverschijnselen? Of twijfel je nog of je in de overgang bent?
De menopauze is de dag van je laatste menstruatie. De woorden overgang en menopauze worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is dat niet terecht. De overgang is de hele periode waarin je lichaam zoekt naar een nieuwe hormonale balans. De menopauze duurt in feite maar één dag. Omdat dit de dag van je laatste menstruatie is, is dit moment alleen maar achteraf te bepalen. Menstrueer je al een jaar niet meer? Dan kun je met zekerheid zeggen dat je de menopauze gehad hebt.
Is je menstruatie langer dan een jaar uitgebleven? Dan is de postmenopauze gestart. In de postmenopauze is het lichaam steeds meer op weg naar een nieuwe hormonale balans. Een postmenopauzale vrouw is niet meer vruchtbaar. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze is 51 jaar. Na 12 maanden spreekt men dan over postmenopauze. Naar mate men langer postmenopauzaal is, kunnen klachten minder intens zijn. Het lichaam raakt meer in evenwicht.
Op dit moment zijn zo'n 1,7 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Jij ook? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je iedere maand praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-09-2023