Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Iedereen heeft wel eens minder zin in seks. Dat is normaal. Vrouwen in de overgang hebben er echter meer dan gemiddeld mee te maken. Uit een enquête onder 3000 vrouwen en 600 artsen in zes Europese landen, blijkt twee op de drie vrouwen na de menopauze minder zin in seks te hebben (Nijland, 2008). Dat is meer dan 65%.
Een verminderd libido betekent letterlijk: minder zin in seks hebben. Vrijwel iedereen heeft daar wel eens mee te maken. Bij vrouwen in de overgang komt het echter veel vaker voor. Een verminderd libido tijdens de overgang heeft voornamelijk te maken met de hormonale verandering die in deze periode van je leven kan ontstaan. Die kan dus van invloed zijn op je seksualiteit.
De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol bij je seksualiteit. Als de productie van oestrogeen terugloopt, kom je in de overgang. Je eierstokken verliezen geleidelijk hun functie en de aanmaak van oestrogeen houdt helemaal op. Normaal zorgde oestrogeen voor een goede doorbloeding van je schede. Door de daling van oestrogeen in de overgang kun je droge slijmvliezen krijgen. Je vagina wordt daardoor bijvoorbeeld droger. Ook worden je vaginawand en de huid van je schaamlippen dunner en kwetsbaarder. Vrijen kan daardoor pijnlijk worden. Eén van de oorzaken van een verminderd libido als je in de overgang bent.
Dan is er nog een andere oorzaak van een lager libido in de overgang. Naast de invloed van oestrogeen op de vagina is er namelijk nóg een hormoon dat invloed heeft op je seksleven. Dat is het 'mannelijke' hormoon testosteron. Dit hormoon is verantwoordelijk voor je seksuele zin. Je libido. In de overgang daalt de productie van testosteron. Daardoor kan het zijn dat je minder zin in seks hebt.
Hormonen spelen dus een grote rol in het verminderen van je libido tijdens de overgang. Maar ook emotionele klachten – uiteindelijk ook wel weer veroorzaakt door hormoonschommelingen – kunnen je zin in seks beïnvloeden. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang namelijk te maken met:
Ook kunnen vrouwen zich neerslachtig voelen, bijvoorbeeld doordat ze het moeilijk vinden dat ze ouder worden of zich in hun relatie minder aantrekkelijk voelen. Dit alles komt je libido natuurlijk ook niet ten goede.
Esmé Nijland (Nijland, 2008) deed onderzoek naar het effect van mannelijk hormoon op seksualiteit na de menopauze. Ze kwam erachter dat de meeste vrouwen hun seksuele problemen niet zo groot vinden dat ze daarvoor medicatie zouden willen gebruiken, bijvoorbeeld hormonen. Wel zouden ze het probleem willen bespreken met een deskundige op dit gebied en zouden ze graag zien dat hun arts het probleem ter sprake zou brengen. Volgens Nijland is dit inderdaad het beste medicijn. "De wetenschap dat een verminderd libido een veelvoorkomend probleem is neemt veel stress en onzekerheid weg, zeker in een 'overgeseksualiseerde' maatschappij", aldus Nijland.
Wil je meer info over de overgang? Op het gebied van een verminderd libido en nog veel meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je iedere maand praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 07-02-2022