Jeuk kan ontstaan door honderd en één redenen. Een slecht genezend wondje, vermoeidheid, allergie en verzorgingsproducten. Zelfs praten over jeuk, geeft jeuk. Het kriebelende gevoel wordt bovendien erger als de huid droog is. Ook is een jeukende huid een typisch overgangsverschijnsel. Hoe komt dat? En natuurlijk: wat kun je er aan doen?
Als we aan de overgang denken, denken we vooral aan opvliegers en nachtzweten. Misschien ben je ook bekend met het risico op botontkalking of heb je juist last van huilbuien. Maar dat ook een jeukende huid veroorzaakt kan worden door de overgang, dat is minder bekend.
De huidconditie wordt voor een groot deel bepaald door het hormoon oestrogeen. Als juist de productie van dit hormoon afneemt wanneer je in de overgang komt, heeft dat een direct gevolg voor de huidconditie. Het is de reden dat er zowel voor, tijdens als na de menopauze van alles gebeurt met de huid. Zo kun je meer last hebben van allergieën, maar ook van een huid die veel vaker jeukt. Hoe dat precies zit met dat oestrogeen?
Oestrogeen stimuleert collageen en ceramiden, de huideigen vetten. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid, net als de elasticiteit en de dikte van de huid. De huid kan hierdoor droger en slapper worden, gaan jeuken en schilferen.
Door een daling van oestrogeen is de huid slechter in staat om vocht vast te houden. Ceramiden zijn namelijk onder andere verantwoordelijk voor de vochtregulatie. Ook de huidbarrière en talgproductie zullen gaan afnemen, met een jeukende huid als gevolg.
Gelukkig hebben lang niet alle vrouwen tijdens de overgang last van een huid die flink kriebelt en jeukt. Maar wat als je het wel hebt? Dan kunnen deze tips mogelijk helpen:
Over een jeukende huid tijdens de overgang ben je nu al een stuk meer te weten gekomen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 17-05-2021