Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
In de puberteit kregen je eierstokken ineens de functie om oestrogeen en progesteron aan te maken. Oestrogeen voor het rijpen van eitjes. En progesteron om je baarmoeder klaar te maken voor het innestelen van een bevrucht eitje. Kortom: je werd vruchtbaar, klaar om nieuw leven door te geven. De overgang laat je weer afscheid nemen van deze vruchtbare levensfase. Ook hier spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een grote rol.
Voordat je in de overgang komt, doorloop je maandelijks een vruchtbaarheidscyclus. Een cyclus die wordt gestuurd door twee vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen er, met ondersteuning van andere hormonen, voor dat eitjes kunnen rijpen, springen en goed innestelen. Wordt een eitje niet bevrucht? Dan wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten en ga je menstrueren. Op deze manier zijn oestrogeen en progesteron jarenlang, iedere maand opnieuw, met elkaar in balans. De taakverdeling is als volgt:
Oestrogeen is betrokken bij de vruchtbaarheidscyclus. Dat heb je hierboven kunnen lezen. Maar oestrogeen is een hormoon dat nog veel meer functies in ons lichaam heeft:
Zo rond je 40ste begint de aanmaak van oestrogeen en progesteron haar oude patroon te verliezen. Dat gebeurt geleidelijk en je merkt er in eerste instantie nog niks van. Aan het einde van de overgang maakt je lichaam ongeveer 60% minder oestrogeen aan. Progesteron wordt bijna helemaal niet meer aangemaakt. Gedurende de overgang is je lichaam continu bezig met het zoeken naar een nieuwe balans. Juist daardoor kunnen de bekende (en minder bekende) overgangsverschijnselen ontstaan. Vooral het afnemende oestrogeen is hiervoor verantwoordelijk.
Wat weet jij eigenlijk over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Vooral het dalende oestrogeen veroorzaakt overgangsverschijnselen. Omdat de daling van dit hormoon niet van de een op de andere dag geregeld is, kunnen er door de hele periode van de overgang verschillende verschijnselen ontstaan. Zo heb je vroeg in de overgang meestal met andere verschijnselen te maken dan wanneer je er al bijna door bent. Een paar voorbeelden van overgangsverschijnselen in de verschillende fases van de overgang.
Maar let op: iedere vrouw is uniek, en ieder overgangsproces dus ook. Bij jou kan de overgang anders verlopen dan bij je beste vriendin. Maar ook de mate van hinder kan verschillen.
Op dit moment zijn zo'n 1,7 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Jij ook? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je iedere maand praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2023