Je voelt je regelmatig geïrriteerd. Kunt om alles wel huilen. En als iemand je een strobreed in de weg legt, barst je uit elkaar van woede. Stemmingswisselingen zijn een veel voorkomend verschijnsel van de overgang. Maar vaak weet je in het begin nog niet dat je in de overgang bent. Dat maakt het erg lastig te begrijpen, voor jezelf én voor je omgeving. Hoe ga je daar nou mee om?
Stemmingswisselingen komen in alle fases van de overgang voor. Meestal steken ze in de eerste fase van de overgang de kop op. In die fase beginnen je hormonen namelijk te schommelen. Je oestrogeen daalt en dat is van invloed op de aanmaak van serotonine en dopamine: neurotransmitters die je stemming en je humeur beïnvloeden. Stemmingswisselingen beginnen vaak al vóór je laatste menstruatie. Daardoor leg je misschien in eerste instantie de link met de overgang niet eens. Op het moment dat je menstruatie begint te veranderen, gaat er meestal pas een lichtje branden: 'Ah, die stemmingswisselingen hoorden dus bij de overgang!'.
9 op de 10 vrouwen krijgt in de overgang te maken met stemmingswisselingen. Moodswings worden ze ook wel genoemd. Van alle overgangsverschijnselen worden stemmingswisselingen als een van de meest vervelende verschijnselen ervaren. Enerzijds door de onverwachtheid ervan: je kunt uit het niets huilbuien of een woede uitbarsting krijgen. Anderzijds doordat je de controle over je emoties verliest: die huilbuien en woede uitbarstingen ontstaan totaal onbewust, alsof je jezelf niet meer bent. Gelukkig zijn die stemmingswisselingen geen afspiegeling van je persoonlijkheid, maar een onaangenaam verschijnsel van een schommelende hormoonspiegel. In de vroege overgang heb je er alleen nog geen verklaring voor, dat maakt het erg vervelend.
Stemmingswisselingen, je weet nu dat ze erbij horen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Stemmingswisselingen komt veel voor bij vrouwen in de overgang. Irritaties worden bovendien vaak versterkt door de andere overgangsverschijnselen, denk aan opvliegers en slapeloosheid.
Je staat vrolijk op, kleedt je zingend aan en bij aankomst in de keuken ligt de tas van je zoon of dochter in de weg. Je barst ineens uit je vel. Of: je hebt een fijne dag op je werk gehad, komt thuis en laat je koffiekopje uit je handen vallen. Je krijgt een enorme huilbui. Zo grillig kan het zijn. Voor jezelf en voor de mensen om je heen zijn die prikkelbaarheid, huilbuien en woede aanvallen maar moeilijk te begrijpen. Soms kan je relatie met je partner er zelfs onder lijden. Daarom is het belangrijk om er goed over te blijven praten met de mensen in je directe omgeving.
Heb je er al kennis mee gemaakt? Met de huilbuien, de prikkelbaarheid en de woede uitbarstingen? Misschien heb je wat aan deze tips.
Voel je je neerslachtig? Of prikkelbaar misschien? Ga dan op dát moment lekker bewegen! Het maakt niet uit wat je doet. Hardlopen, zwemmen, fietsen, dansen. Als je beweegt ga je namelijk endorifines aanmaken, ook wel gelukshormonen genoemd. Dat kan je helpen om de geest weer op te frissen en je door die nare gevoelens heen helpen.
Een schommelende bloedsuikerspiegel kan prikkelbare en neerslachtige gevoelens aanwakkeren. Dat zit zo. Eet je suiker of producten van witmeel? Dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, maar daalt daarna ook weer rap. Dit kan behoorlijk van invloed op je humeur zijn, je kan er verschrikkelijk chagrijnig van worden.
Magnesium is goed voor de geestelijke balans én geeft extra energie bij vermoeidheid (nog zo'n trigger voor woede uitbarstingen en huilbuien). Je kunt dit mineraal via voeding binnenkrijgen. Noten, avocado's, peulvruchten, tempeh, vette vis, bananen en groene bladgroenten zijn bijvoorbeeld rijk aan magnesium.
Wij vrouwen willen altijd multitasken. Maar als je eenmaal in de overgang bent, lukt dat ineens niet meer. Je concentratie en geheugen worden namelijk beïnvloed door de daling van het oestrogeen. De ballen die je altijd in de lucht hield, vallen ineens één voor één uit handen. Dus laat de touwtjes een beetje vieren. De dingen rustiger doen is namelijk ook goed voor je stemming.
Oxytocine. Nóg een hormoon dat daalt wanneer je in de overgang bent. Jammer, want dit hormoon wordt ook wel het zorg- of knuffelhormoon genoemd én het geeft je rust en een ontspannen gevoel. Door heel bewust te knuffelen, te zoenen en te strelen kun je zorgen dat je wat extra van dit hormoon aanmaakt. Dat geeft je een relaxter en vrolijker gevoel.
Wat weet jij eigenlijk over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 17-05-2021