Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Hormonen en darmen zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Je darmen kunnen erdoor op hol raken of ineens hele andere ontlasting produceren. Tijdens de overgang kan dit zorgen voor een opgeblazen gevoel of opgezette maag. Hoe zit dat? En wat zijn de oplossingen?
Heb je last van een opgeblazen gevoel in de overgang, dan kan het volgende wel eens de oorzaak zijn. In het hormonencircus dat de overgang heet, gaat je lichaam meer progesteron aanmaken. Dit is een vrouwelijk geslachtshormoon, net als oestrogeen. Hierdoor worden de darmen slapper en worden er minder spijsverteringssappen aangemaakt. Daarnaast kun je in de overgang soms wat meer vocht vasthouden, wat ook het gevoel kan geven dat je buik is opgezet.
Goed nieuws: een opgeblazen gevoel kun je verminderen. Ongeacht of je in de overgang zit of niet, is het bijvoorbeeld belangrijk om goed te kauwen en niet (te veel) te drinken tijdens de maaltijden. Maar er zijn ook specifieke tips die kunnen helpen bij een opgeblazen gevoel tijdens de overgang. We geven vier tips om je darmen tevreden te maken en houden en minder vocht vast te houden.
Om je darmen een handje te helpen tijdens de overgang, is het belangrijk om met de voeding voldoende vezels binnen te krijgen. Denk dan niet meteen aan graanproducten, liever niet zelfs. Vrouwen in de overgang hebben veel meer baat bij groente en fruit. Maak een salade-to-go, een pompoensoep of beleg je brood met groente. Drink daarbij voldoende: water heeft de voorkeur.
Laat je darmen niet harder werken dan nodig. Eet minder vlees, schrap suikers zoveel mogelijk en vermijd lastig te verteren combinaties. Lastig te verteren combinaties? Ja, denk aan fruit met eiwitten. Zet jezelf tijdens de overgang ook minder grote porties voor: qua energiegebruik kun je met minder toe. Zo kan de opgezette maag ineens een stuk verder weg zijn.
Bewegen is ook tijdens de overgang belangrijk, zeker als je een opgezette buik hebt. Zorg tijdens een werkdag voor voldoende pauzemomenten en ga in je vrije tijd lekker wandelen, fietsen, tuinieren ... of doe een dansje in de woonkamer. Alle beweging is goed.
In de overgang houd je vaak meer vocht vast, wat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je zoutconsumptie laag te houden. Nederlanders eten gemiddeld te veel zout - er kan dus vast iets vanaf. De eerste stap: zelf weinig of geen zout toevoegen aan je eten. Daarnaast kan het ook geen kwaad om de ingrediëntenlijst van producten te scannen. In veel producten zit aardig wat zout: van vleeswaren en kaas tot pizza en soep uit blik.
Het drinken van alcohol en koffie kan ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt dan de bedoeling is. Tijdens de overgang kun je deze drankjes beter wat vaker links laten liggen en in plaats daarvan kiezen voor kruidenthee, bijvoorbeeld met brandnetel, guldenroede of venkel.
Op zoek naar inspiratie voor lekker en gezonde gerechten? Meld je dan aan voor de nieuwsbriefspecial Eet Je Gezond. Zo ontvang je elke week een nieuw én gezond recept. Rechtstreeks in je mailbox en helemaal gratis.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 01-02-2021