Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Jezelf ruiken is nooit iets waarvan je gelukkiger wordt. Toch ervaren sommige vrouwen dat hun lichaamsgeur tijdens de overgang verandert. Ja echt! Je hoort er misschien niet veel over, maar het is dan ook geen onderwerp dat je gezellig ter sprake brengt tijdens een etentje.
Even ter geruststelling: nee, dat je jezelf ruikt, hoeft niet te betekenen dat anderen dat ook doen. Die hormonen zijn rare dingen en één van de gekke effecten is dat ze je eigen geurperceptie veranderen. Zo kun je tijdens de overgang bepaalde geuren ineens enorm vinden stinken en er zelfs misselijk van worden, terwijl je daar voorheen nooit last van had. Dat is net zo met je lichaamsgeur.
Ja, dat kan. Helaas hebben hormonen hun invloed op je lichaamsgeur. Ben je in de ochtend wel eens de slaapkamer van je puberzoon binnengelopen? Als het antwoord 'ja' is, dan behoeft deze vraag geen verdere toelichting. Want die testosteron ruik je. Ook tijdens de overgang kan je vanwege alle hormonale veranderingen lichaamsgeuren uitscheiden die je misschien liever niet had geroken. Een extra handicap daarbij is het nachtzweten en de opvliegers. Bovendien ga je meer transpireren in de overgang.
Merk jij ook dat je geur verandert? Maar twijfel je nog of je in de overgang bent?
Tja, nu kunnen we als tip geven dat je vaker moet douchen, maar als je vanwege diezelfde overgang al een droge, jeukende huid hebt, is dat misschien juist niet verstandig. dan hebben we het nog niet gehad over het milieuaspect van vaker douchen. Maar wat kun je wel doen?
Je kunt je oksels vaker scheren, als je dat wilt. In okselharen blijven lichaamsgeuren lang hangen. Bovendien bieden die haartjes ook onderdak aan bacteriën die medeverantwoordelijk zijn voor minder frisse zweetluchtjes. Dat geldt overigens niet alleen voor vrouwen in de overgang.
Dat is niet alleen beter voor die droge huid, maar voorkomt ook dat nare geuren zich concentreren. Bovendien zorgt veel water drinken voor een soepele afvoer van afvalstoffen uit je lichaam, die anders misschien wel de kans krijgen om nare luchtjes te verspreiden.
Goed om te weten: verschillende voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op jouw lichaamsgeur tijdens de overgang. Vooral zwavelhoudend voedsel zoals broccoli, vlees en alcohol laat nog wel eens een luchtje na. Verder kan ook medicijngebruik je lichaamsgeur beïnvloeden.
Is de gekke lichaamsgeur aan de overgang gekoppeld, wees dan gerust. Meestal krijg je weer ongeveer je eigen geur terug zodra de hormonen wat gesetteld zijn en na de menopauze weer een nieuwe hormoonbalans is ontstaan.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021