Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Je komt niet meer op de naam van je collega, vergeet een afspraak bij de kapper, draait tijdens een gesprek woorden om en die pincode ... Huh, wat gebeurt hier? Waarom ben je warrig? Heb je last van geheugenverlies? Te veel aan je hoofd? Nee hoor, grote kans dat je de oorzaak heel ergens anders moet zoeken: de overgang! De overgang doet meer met je brein dan je misschien wel denkt.
We kunnen niet zonder ons geheugen. Ons geheugen maakt het mogelijk informatie op te slaan en weer terug te halen. Van de boodschappen die je moet doen tot je pincode. Maar waarom ben je tijdens de overgang ineens zo vergeetachtig en vergeet je steeds meer dingen?
Als je als vrouw in de overgang komt, stoppen de eierstokken langzaam met de productie van oestrogeen. Naast typische verschijnselen als opvliegers en stemmingswisselingen, is ook verwardheid een verschijnsel. Het is één van de signalen dat de cognitieve functie van het brein achteruitgaat tijdens de overgang. Je hebt een hoofd vol watten en moeite met het herinneren van de kleine dagelijkse dingen. Maar wees gerust, vrijwel elke vrouw die in de overgang komt krijgt last van geheugenverlies. Vooral het kortetermijngeheugen wordt beïnvloed.
Ook last van geheugenverlies? Maar weet je niet zeker of het door de overgang komt? Vul de testvragen in en kom erachter of het inderdaad de overgang kan zijn.
Tijdens de overgang neemt het geheugen ook daadwerkelijk af. Met name in de eerste periode na de laatste menstruatie. Vrouwen in de overgang scoren lager op het onthouden van nieuwe informatie, het herinneren van oude informatie en het kortetermijngeheugen. Of het de oestrogenen zijn die direct deze overgangsverschijnselen veroorzaken, is nog onduidelijk. Al hebben de hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen, wel veel oestrogeenreceptoren. Het lijkt er dus wel op dat het juist de de hormoonschommelingen zijn die zorgen voor cognitieve klachten als vergeetachtigheid en moeilijk concentreren.
De overgang kan ook indirect zorgen voor geheugenverlies. Zo kunnen opvliegers stress geven en de slechte nachtrust door de overgang maakt je moe. En die twee samen kunnen ervoor zorgen dat je minder makkelijk dingen onthoudt. Na een slechte nacht vol nachtzweten en wakker liggen, zullen je hersenen echt minder goed werken. Ook stemmingswisselingen en depressieve gedachten tijdens de overgang kunnen verwardheid verergeren.
Goed nieuws: de cognitieve problemen verdwijnen vaak weer na de overgang. Herinneringen kunnen zelfs weer terugkomen: het geheugen herstelt zich vaak weer volledig naar het niveau van voor de overgang. Hoe dat precies werkt, is onduidelijk. Mogelijk is het lichaam dan weer meer in balans en kom je uit de vicieuze cirkel.
Juist als je het type vrouw bent dat overal controle over heeft, alles onthoudt en alle ballen in de lucht houdt, kan het beangstigend zijn om ineens vergeetachtig te zijn. Vind je dat eng? Doe even een stapje terug en focus je energie en je denkkracht op één taak.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021