Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende klachten van mensen in Nederland. Vervelend. Naast 'gewone' hoofdpijn, kun je tijdens de overgang te maken krijgen met migraine. Zelfs als je daarvoor nooit hoofdpijn of migraine had. Hoe zit dat?
Wetenschappers gaan ervan uit dat hormonale schommelingen hoofdpijn en migraine-aanvallen kunnen veroorzaken. Zo krijgen veel vrouwen met migraine een aanval vlak voor ze ongesteld moeten worden, omdat het oestrogeenniveau dan laag is.
Ook andere overgangsverschijnselen kunnen hoofdpijn of migraine veroorzaken of verergeren, zoals opvliegers en nachtzweten. Opvliegers kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je flink transpireert in bed en daardoor slecht slaapt. Het gevolg: je staat vermoeid en met hoofdpijn op. Het goede nieuws: in de postmenopauze nemen migraine-aanvallen vaak af of verdwijnen ze helemaal. Dan stabiliseert de hormoonbalans zich namelijk weer langzaam.
In de levensfase dat je elke maand menstrueerde, heb je misschien ook al last gehad van hoofdpijn of migraine. Waarschijnlijk was dat vlak voor of tijdens de menstruatie. Bij ongeveer de helft van de vrouwen die al bekend zijn met menstruele migraine, neemt de ernst toe tijdens de overgang. Tegelijkertijd ervaren sommige vrouwen in de overgang juist minder klachten dan daarvoor.
Wat zijn feiten en wat zijn fabels over de overgang? Weet jij het? En weet jij precies wat je te wachten staat of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Migraine gaat niet alleen gepaard met erge hoofdpijn, maar ook licht en geluid zijn tijdens een migraineaanval onverdraagbaar. Daarnaast kun je misselijk zijn en de neiging hebben om te braken. Vaak wordt migraine veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hoe die samentrekking ontstaat is niet duidelijk, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met een stoornis in de neurotransmitters.
Heb je vaak hoofdpijn of een migraine-aanval, dan is het belangrijk om de oorzaak van de symptomen te ontdekken. Zo kan de juiste behandeling worden gestart. Hoofdpijn kan namelijk verschillende oorzaken hebben die niet onschuldig zijn. Zo kunnen vrouwen bij het begin van de overgang een hoge bloeddruk hebben en dit kan zich uiten in hoofdpijn.
Er is geen eenduidige behandeling voor hoofdpijn en migraine, het blijft per persoon zoeken naar een passende behandeling:
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021