Droge, branderige ogen, korstjes in je neus, een droog gevoel bij het vrijen: veel vrouwen krijgen door hormonale veranderingen in de overgang te maken met droge slijmvliezen. Hoe komt het nou dat juist in de overgang deze verschijnselen kunnen optreden? Waar zitten eigenlijk allemaal slijmvliezen in het lichaam en welke functie hebben die? En wat kun je doen bij droge slijmvliezen in de overgang? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.
Je huid en slijmvliezen hebben een belangrijke functie voor je immuunsysteem. Ze zijn de eerste barrière van je lichaam en beschermen je op die manier. Slijmvliezen komen voor op plekken waar je lichaam direct blootgesteld wordt aan omgevingsfactoren zoals lucht, voedsel en andere invloeden van buitenaf. Onderstaande lichaamsdelen zijn bijvoorbeeld allemaal bedekt met slijmvliezen:
Je slijmvliezen zijn normaliter goed vochtig en maken slijm aan om stoffen af te voeren. Zo loopt het overtollig slijm uit je neusholten samen met de af te voeren (stof)deeltjes via de keel de maag in, waar ze onschadelijk worden gemaakt door de hoge zuurgraad. De overgang kan echter van invloed zijn op de conditie van je slijmvliezen.
Als je in de overgang komt, gaan je eierstokken steeds minder oestrogeen produceren. Tot de productie van oestrogeen uiteindelijk helemaal stopt. Je vetcellen nemen een deel van de productie van oestrogeen over, maar het niveau van oestrogeen is hoe dan ook veel lager dan voor de overgang. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren en vochtig houden van de slijmvliezen. De daling van het oestrogeen kan de conditie van je slijmvliezen daardoor nadelig beïnvloeden. Je kunt daarbij denken aan de slijmvliezen in je ogen, de slijmvliezen in je mond en de slijmvliezen in je vagina.
Als je in de overgang komt, kan het zijn dat je last krijgt van droge ogen. Door de verminderde aanmaak van oestrogeen kunnen de slijmvliezen in je ogen namelijk droger worden. Doordat de aanmaak van oestrogeen uiteindelijk heel sterk terugloopt, worden je slijmvliezen alsmaar droger en kunnen droge ogen een steeds grotere rol in je leven gaan spelen. Droge ogen in de overgang kenmerken zich vooral door een droog, branderig gevoel in de ogen en het gevoel steeds te moeten knipperen.
Menig vrouw in de overgang krijgt last van een droge mond. Veranderende hormoonspiegels beïnvloeden namelijk de aanmaak van speeksel. Het hebben van een droge mond in de overgang gaat dus verder dan alleen maar dorst hebben. Het droge gevoel in de mond is aanhoudend, het weinige speeksel dik en vezelig en je adem kan onaangenaam gaan ruiken. Dat komt doordat de slijmvliezen langzaam gaan opdrogen. Een glas water nemen is niet direct dé oplossing bij een droge mond in de overgang, maar voldoende drinken blijft belangrijk. Als je voldoende vocht in je lichaam hebt, ondersteunt dat de slijmvliezen namelijk wel om vochtig te blijven.
Als de oestrogeenproductie achteruit gaat, kunnen de slijmvliezen aan de binnenkant van de vagina droger en dunner worden en de huid kan minder elastisch worden. Vrijen kan daardoor ongemakkelijk en pijnlijk worden. Een droge vagina kan voor strubbelingen in de slaapkamer zorgen. Je libido kan minder worden, waardoor je misschien liever niet vrijt. Maar juist het regelmatig hebben van plezierige seks zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de vagina goed doorbloed en vochtig blijven.
Om de slijmvliezen in een zo goed mogelijke conditie te houden, is er een aantal dingen waar je op kan letten in de voeding. In de overgang is het extra belangrijk hier op te letten, omdat de slijmvliezen dan de neiging hebben om droger te worden. De inname van voldoende goede vetzuren is dan bijvoorbeeld van belang. Vooral teunisbloemolie, Borage-olie en duindoornolie kunnen bijdragen aan het behoud van een goede conditie van de slijmvliezen. Verder zijn antioxidanten - zoals vitamine C, E, caroteen, zink en selenium - gunstig voor de slijmvliezen. Deze komen voor in alle felgekleurde groenten, fruit en kruiden.
Antioxidanten zitten onder andere in:
▪ blauwe bessen
▪ boerenkool
▪ kurkuma
▪ groene thee
▪ granaatappel
▪ gojibessen
Op dit moment zijn zo'n 1.7 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Jij ook? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je regelmatig praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
Ook kun je voor deskundig advies bij een verpleegkundig overgangsconsulent terecht.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-11-2023