In de overgang kan je het gevoel hebben dat je wereld helemaal op zijn kop staat. En je partner? Die herkent je soms niet meer. Dat kan weleens botsen. Maar wees gerust, met slimme communicatie en respect voor elkaar kom je samen echt sterker door deze periode heen. Hoe? Dat lees je in dit artikel!
Een goede relatie valt of staat bij de communicatie. Als vrouw kun je door de overgang allerlei mentale veranderingen doormaken. Wat je eerst deed en leuk vond wil je ineens niet meer. Veel vrouwen merken bijvoorbeeld, dat ze niet zoveel zin en energie meer hebben om voor iedereen te zorgen. Ze willen meer voor zichzelf gaan zorgen en beter hun grenzen aangeven.
Vaak zijn ook rond deze tijd de kinderen de deur uit en komt er daardoor meer ruimte om de dingen anders te doen. En je partner? Die snapt niet altijd waarom je ineens anders reageert. Praat met elkaar over wat je doormaakt, wat het met je doet en wat je van hem specifiek nodig hebt. Mannen vinden het vaak heel fijn om duidelijkheid te hebben.
Als je al langer bij elkaar bent, denk je maar al te goed te weten hoe de ander in elkaar zit. Je kunt als het ware al uittekenen hoe je partner zal reageren in verschillende situaties. Maar pas op, zo'n vernauwd blikveld kan je blind maken voor allerlei zaken die onder de oppervlakte verscholen liggen. Bekijk je partner daarom eens met frisse ogen; als een persoon die je net ontmoet. Net zoals jij, verandert hij ook door de jaren heen. Stel vragen, wees geïnteresseerd en bovenal, sta open voor het antwoord en laat je verrassen.
Je kunt de ander niet veranderen en die realisatie kan een hoop lucht geven in je relatie. Ook al ben je al lang bij elkaar, het kan zijn dat je je blijft ergeren aan de gewoontes van de ander. Dat geeft elke dag een hoop spanning en irritatie. Probeer het eens anders en geef elkaar wat lucht. Leven en laten leven, laat die ander lekker zijn ding doen, stoor je er niet aan en ga wat vaker je eigen weg. Het kan verfrissend zijn alleen op pad te gaan en ook dingen los van elkaar te doen.
In de overgang kunnen je slijmvliezen, door het gebrek aan oestrogeen, droger worden. Dat kan op zijn beurt weer pijn geven bij het vrijen. Daardoor sta je misschien niet altijd te trappelen om seks te hebben. Maar vrijen creëert een unieke band en brengt je dicht bij elkaar. Daarnaast worden door het vrijen allerlei feelgoodstoffen aangemaakt die je als vrouw juist nu nodig hebt. Als je wat ouder bent weet je vaak ook beter wat je wel en niet wil. Veel vrouwen beleven een nieuwe opbloei van hun seksualiteit in de overgang. Laat je partner weten wat je wel en niet wilt. Vind je het lastig dat face tot face te doen? Schrijf dan eens een brief met je wensen en verlangens en nodig je partner uit om hetzelfde te doen.
Het lijkt soms wel dat hoe langer je bij iemand bent, hoe meer het wederzijds respect verdwijnt. We kennen allemaal wel van die stellen die elkaar ten overstaan van anderen afvallen of belachelijk maken, of die constant zitten te fitten op elkaar. Zuchten, met de ogen rollen en meer non verbaal gedrag door irritatie kunnen het vertrouwen en het gevoel van verbondenheid in je relatie enorm beschadigen. Waak er daarom voor dat het respect verdwijnt uit je relatie. Behandel de ander zoals je zelf behandelt wilt worden. Niemand vindt het leuk als er op hem gefit wordt.
Over één stukje van de overgang ben je nu al een stuk meer te weten gekomen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 17-05-2021