De overgang. In de volksmond ook wel 'menopauze' genoemd. Het is een fase waar iedere vrouw vroeg of laat in terecht komt. Je lichaam verandert en dat voel je. Maar wat is de overgang nou eigenlijk? Waardoor ontstaan al die verschijnselen? En kun je daar iets tegen doen?
De overgang is een levensfase waarin iedere vrouw terechtkomt. Het is een fase waarin je overgaat van je vruchtbare naar je niet vruchtbare periode. Deze fase start doordat de hormonen die je menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) gaan schommelen. Doordat de eicellen verouderen kunnen ze minder goed rijpen en zullen ze uiteindelijk opraken. Dat betekent dat er minder vaak een ovulatie plaatsvindt, en er dus minder progesteron wordt geproduceerd. Een omgekeerde puberteit, eigenlijk. Wat later daalt ook de aanmaak van oestrogeen, waarna ook de menstruaties zullen uitblijven.
Op dit moment zijn zo'n 1,7 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Jij ook? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
De woorden overgang en menopauze worden vaak door elkaar gehaald. Toch betekent het niet hetzelfde.
In de puberteit veranderen je hormonen sterk. Dat merk je aan je lichaam, maar ook aan hoe je reageert op dingen. Wanneer je in de overgang komt, is dat niet anders. De veranderende hormoonspiegels kunnen lichamelijke en emotionele overgangsverschijnselen veroorzaken. Hoeveel en in welke mate? Dat verschilt van vrouw tot vrouw.
Een voorbeeld van een lichamelijk verschijnsel kan een tijdelijk zwaardere menstruatie zijn. Dat komt doordat de verhouding oestrogeen en progesteron uit balans is. De progesteron daalt doordat er minder vaak een eicelrijping plaatsvindt. Het oestrogeengehalte, wat verantwoordelijk is voor het dikker wordend baarmoederslijmvlies, daalt wat later. Andere lichamelijke overgangsverschijnselen waarmee je te maken kunt krijgen:
Stemmingswisselingen zijn een veel voorkomend verschijnsel van de overgang. Schommelende hormonen zijn namelijk vaak ook van invloed op je gemoedstoestand. Naast stemmingswisselingen kun je bij emotionele overgangsverschijnselen denken aan onder andere:
Helaas doen veel vrouwen niets aan hun overgangsverschijnselen omdat ze denken dat ze 'even door de zure appel heen moeten bijten'. Of ze zijn bang het natuurlijke overgangsproces te verstoren. Toch kunnen natuurlijke middelen je lichaam goed ondersteunen tijdens de overgang en het natuurlijk overgangsproces intact houden. Middelen waarmee je nét even wat makkelijker in balans kunt blijven in deze periode van je leven. Ook hebben sommige vrouwen juist wel baat bij middelen die wel ingrijpen op het proces. Je leest er meer over in het hoofdstuk 'Wat kun je doen' of stel je vragen hierover aan bijvoorbeeld een overgangsconsulente.
In deze special geven we je zoveel mogelijk informatie over wat de overgang precies is, wanneer je haar kunt verwachten, wat er met je menstruatie gebeurt en welke verschijnselen je tijdens de overgang kunt krijgen. En natuurlijk geven we je tips en tricks over wat je kunt doen om de overgang soepeler te laten verlopen. Wil je regelmatig tips en adviezen, lichaamsoefeningen, recepten en ervaringsverhalen in je mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 01-05-2023