Van maandverband tot menstruatiecup en van tampon tot menstruatieondergoed: er is tegenwoordig veel keus als het gaat om menstruatieproducten. Je bent niet meer aangewezen op óf de tampon óf het maandverband. Nee, je hebt opties. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden.
Er is door de jaren heen veel veranderd op het gebied van menstruatieproducten. Dit zijn de producten die je gebruikt om het bloed op te vangen dat je verliest als je ongesteld bent. Waar we ooit beperkt waren tot enkele opties, bieden de schappen van de drogisterij je tegenwoordig een breed scala aan keuzes. Niet alleen kun je er maandverband en tampons kopen, er zijn ook van allerlei merken menstruatieondergoed en -cups verkrijgbaar.
Elk menstruatieproduct heeft zo zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. En dan hebben we het nog niet eens over jouw eigen voorkeur. Want daar gaat het natuurlijk vooral om: wat vind jij comfortabel om te dragen als je ongesteld bent en welke vorm voelt voor jou fijn en veilig?
Maandverband en tampons zijn de ‘oude bekenden’ onder de menstruatieproducten. Het zijn producten die we al jarenlang kennen. En vooral het maandverband is populair om zijn eenvoud. Het is toegankelijk voor jongeren die voor het eerst ongesteld worden. Er hoeft namelijk niets te worden ingebracht in de vagina als je maandverband gebruikt. Je plakt het simpelweg in je ondergoed en je bent weer een aantal uur beschermd tegen doorlekken.
Maandverband is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Er zijn hele kleine inlegkruisjes, sommige zelfs zo klein dat ze passen in een string. En er zijn nachtmaandverbanden die zwaar bloedverlies gedurende de nacht aankunnen. Met vleugels, of zonder vleugels. Je kunt kiezen waar jij je het prettigste bij voelt.
Maandverband is een wegwerpproduct dat niet te recyclen is. Dat betekent dat het veel afval oplevert, maar ook dat er grote hoeveelheden maandverband geproduceerd moeten worden. Je gebruikt het tenslotte iedere menstruatiecyclus weer opnieuw. Er is tegenwoordig wasbaar maandverband op de markt, wat je voor meerdere jaren kunt gebruiken voordat het versleten is. En ondanks dat het wassen van dit wasbare maandverband ook energie kost, is dit een duurzamere keuze.
Tampons worden gemaakt van katoen en breng je in de vagina in. Daar vangt het je menstruatiebloed op. Elke 3 tot 6 uur is het tijd om de tampon te verwisselen. Hoelang je precies met een tampon kunt doen is afhankelijk van hoe hevig je menstruatie is. Wanneer je de tampon verwisselt haal je hem via het koordje weer uit de vagina.
Een tampon is een populaire keuze, omdat het zo discreet en onzichtbaar is. Eenmaal ingebracht merk je niet meer dat je een tampon draagt. Dat is wel prettig voor als je bijvoorbeeld gaat sporten. En met een tampon in kan je ook gewoon gaan zwemmen.
Tampons moeten net zoals maandverband bij het restafval en zijn dus niet zo’n duurzame keuze. Hier zijn tegenwoordig wel verschillende opties voor. Zo zijn er ook biologisch afbreekbare tampons verkrijgbaar.
De menstruatiecup is een klein buigbaar bekertje dat je inbrengt in de vagina. Het wordt gemaakt van siliconen of rubber en absorbeert het bloed niet, maar vangt het alleen op. Het is wat groter dan een tampon, dus vooral toegankelijk voor vrouwen die al gewend zijn tampons te gebruiken. Er zijn verschillende formaten menstruatiecups. Je kiest een cup uit die het beste bij jouw situatie past.
Om de menstruatiecup in te brengen, vouw je hem eerst in elkaar. In de vagina ontvouwt de cup zich. Het is even oefenen, maar als het eenmaal goed gaat, vinden veel vrouwen de menstruatiecup een prettig menstruatieproduct. Heb je een spiraaltje? Dan is er een verhoogde kans op het uitstoten van de spiraal uit de baarmoeder, bij het verwijderen van je menstruatiecup. Vaak heb je dit niet in de gaten als dit gebeurt, omdat het bijvoorbeeld maar gedeeltelijk door de baarmoedermond naar buiten komt. Of omdat je de spiraal over het hoofd ziet in het menstruatiebloed. Het is goed om je van dit risico bewust te zijn.
Een menstruatiecup is herbruikbaar en kan jaren mee. Daarom is dit een duurzaam alternatief voor maandverband of tampons.
Menstruatieondergoed is ondergoed dat je menstruatiebloed opvangt. Je kunt het vergelijken met wasbaar maandverband, maar het maandverbandje zit al ingebouwd in de onderbroek. Je hebt daardoor het gemak en comfort van gewoon ondergoed, met de bescherming van maandverband. In de onderbroek zitten vocht absorberende lagen en een laagje dat voorkomt dat je doorlekt. Doordat het goed absorbeert blijf je droog en fris. Menstruatieondergoed is, net als maandverband, een fijn menstruatieproduct voor jonge meiden die voor het eerst ongesteld worden.
Menstruatieondergoed is wasbaar en kan daarom jaren mee. Het is duurzamer dan maandverband en tampons. Je moet het wassen na gebruik en dat kost energie, maar dat weegt niet op tegen de hoeveelheid water en energie die verbruikt wordt bij het produceren van nieuw materiaal. Menstruatieondergoed is dus zeker een goede keuze, wanneer je een menstruatieproduct zoekt dat beter is voor het milieu.
De keuze voor een menstruatieproduct hangt af van je persoonlijke voorkeur, je levensstijl, hoeveel bloed je verliest en hoeveel waarde je hecht aan het duurzaamheidsaspect. Sommigen gebruiken ook wel verschillende menstruatieproducten naast elkaar. Bijvoorbeeld menstruatieondergoed in combinatie met een tampon of cup voor de zwaarste dagen van de menstruatie. Vaak is het een kwestie van uitproberen wat bij jou past, dan ontdek je vanzelf wat je het fijnst vindt om te gebruiken.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024