Je voelt je chagrijnig en lichtgeraakt. Wat is er toch aan de hand? Zou het al tijd zijn voor je menstruatie misschien? Of speelt er iets anders? Voor het krijgen van meer inzicht in je cyclus en de klachten die daarbij horen kan het handig zijn je menstruatiecyclus bij te houden in een app. Zo kun je je klachten beter verklaren en krijg je inzichtelijk op welke dagen je misschien beter even wat meer rust kunt pakken.
Er zijn veel verschillende apps waarin je jouw cyclus kunt bijhouden. We noemen dit ook wel een menstruatie tracker. Een menstruatie app is niet alleen handig voor het bepalen van het moment waarop je eisprong plaatsvindt, maar ook voor het ontdekken van het moment waarop je ongesteld wordt.
Natuurlijk is de betrouwbaarheid van een menstruatiekalender in een app deels afhankelijk van hoe regelmatig je ongesteld bent. Maar komt je menstruatie regelmatig, met steeds ongeveer gelijke tussenpozen? Dan is een menstruatie app zeker handig voor het bepalen van het moment waarop je waarschijnlijk ongesteld wordt. Is je menstruatie onregelmatiger? Dan zul je meer cyclussen moeten invoeren voordat de app een nauwkeuriger beeld kan geven van je cyclusverloop.
In de menstruatie app vul je iedere maand de datum in waarop je ongesteld bent geworden. Je kan daarbij vaak ook aangeven hoelang je ongesteld was en hoe hevig de menstruatie was. Na een aantal ingevulde cyclussen kan de app steeds nauwkeuriger voorspellen wanneer jouw menstruatie plaatsvindt. De meeste van deze apps voorspellen behalve je menstruatie ook je ovulatie. Handig als je de app wilt gebruiken voor het bepalen van jouw vruchtbare dagen.
In sommige menstruatie apps kun je ook aangeven wat je klachten waren en op welke dagen je hier dan last van had. Dat geeft je inzicht in het verloop van je menstruatieklachten, zodat je de volgende maanden beter weet wat je kunt verwachten. Handig, als je bij het plannen van je agenda rekening wilt houden met je cyclus.
Op zoek naar meer informatie over leefstijltips bij menstruatieongemakken, of hormonale anticonceptie? Lees hier meer over:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024