Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Verlies je erg veel bloed bij je menstruatie? En vraag je je af of je misschien te veel bloedverlies hebt? Normaal gesproken verlies je zo’n 30 tot 40 ml bloed per menstruatie. Maar er zijn ook vrouwen die dubbel zoveel bloed verliezen. Benieuwd waaraan je kunt merken of jij last hebt van overmatig bloedverlies? Lees hier alles over hevig menstrueren.
Eén op de vijf vrouwen heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een hevige menstruatie waarbij je veel bloedverlies hebt, noemen we ook wel menorragie. Je verliest dan zoveel bloed dat je heel vaak je maandverband, tampon of ander hygiëneproduct moet verschonen. Maar wat is nou vaak?
Het is normaal als je om de 4 tot 5 uur een maandverbandje moet wisselen. Is het voor jou om de 2 of 3 uur alweer tijd, omdat je anders doorlekt? Dan zou het best kunnen dat je hevig bloedverlies hebt.
Je kunt merken dat je hevig menstrueert, als je:
Doorgaans is het niet gevaarlijk en kan het geen kwaad kan als je veel bloed verliest bij je ongesteldheid. Wel kan het bloedarmoede geven als je iedere maand last hebt van zwaar bloedverlies. Dit kan zorgen voor vermoeidheid.
Het overmatig bloeden heeft mogelijk ook gevolgen voor je gemoedstoestand en je dagelijks leven:
Als je je zorgen maakt om de hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie, is het raadzaam om eens contact op te nemen met je huisarts. Ook als je menstruatie je dagelijks leven te veel beïnvloedt, bijvoorbeeld doordat je niet naar je werk kunt, of niet meer kunt sporten, is een bezoekje aan de huisarts op zijn plaats.
Ga ook naar de dokter als je symptomen hebt van bloedarmoede. Denk daarbij aan vermoeidheid en een bleek gezicht. Daarnaast is het verstandig alert te zijn op duidelijk aanwezige veranderingen in je menstruatiepatroon. Bijvoorbeeld als je ineens hevig menstrueert terwijl dat eerder nooit zo was.
Bij hevig bloedverlies tijdens de ongesteldheid kan de huisarts je de anticonceptiepil of een hormoonspiraal voorschrijven. Deze geven hormonen af aan je lichaam die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies minder dik wordt opgebouwd. Dit heeft tot gevolg dat je doorgaans minder hevig bloedt tijdens je ongesteldheid.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024