De menstruatiecup is de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit ten opzichte van tampons en maandverband. Niet gek eigenlijk, in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. De duurzame menstruatiecup is namelijk een uitstekend alternatief voor menstruatieproducten die je maar één keer gebruikt. Maar wat is de menstruatiecup nou precies, hoe werkt het en hoe breng je het in? Lees verder.
De menstruatiecup is een klein flexibel bekertje dat je inbrengt in de vagina om het bloed op te vangen tijdens je menstruatie. Het is gemaakt van siliconen of rubber. De cup absorbeert geen bloed, maar vangt het op. Wanneer je de cup weer verwijdert, leeg je hem in het toilet.
Een menstruatiecupje is herbruikbaar en kan jaren mee. Dat maakt de menstruatiecup een duurzaam alternatief voor maandverband of tampons.
De menstruatiecup is wat groter dan een tampon en je moet hem inbrengen in de vagina. Dat maakt de cup vooral toegankelijk voor vrouwen die al gewend zijn tampons te gebruiken. Het inbrengen kan in het begin soms best een uitdaging zijn. Maar oefening baart kunst:
Het inbrengen van een menstruatiecup is in het begin even oefenen, maar als het eenmaal goed gaat vinden veel vrouwen de menstruatiecup een prettig menstruatieproduct. Eventueel kun je in het begin een inlegkruisje, maandverbandje of menstruatieondergoed gebruiken samen met de cup, als je onzeker bent of het goed zit.
Afhankelijk van hoe erg je menstrueert kun je de cup wel 8 tot 12 uur laten zitten. Sommigen verschonen alleen ’s ochtends en ’s avonds. Anderen verschonen vaker op een dag.
Om het vacuüm te doorbreken knijp je de onderkant van de cup voorzichtig een stukje in, daarna kun je hem gemakkelijk naar buiten halen. Trek nooit zomaar aan het puntje van de cup zonder eerst het vacuüm te doorbreken.
Als je de menstruatiecup eruit haalt, leeg je hem in het toilet en spoel je hem schoon onder de kraan. Steriliseren hoeft niet iedere keer. Als je hygiënisch werkt, hoef je dit eigenlijk alleen te doen voordat je ongesteld wordt en aan het einde van je menstruatie. Je steriliseert een menstruatiecup door het uit te koken. Zo leg je de cup weer schoon weg als je hem niet meer nodig hebt.
Wat zijn de voordelen van de menstruatiedisc?
Lees meer over:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024