Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Buikkrampen als je ongesteld bent: veel vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van. Maar het is niet fijn als je er veel hinder van ervaart. Een deel ziet zich zelfs genoodzaakt om zich ziek te melden gedurende de eerste dagen van de menstruatie. Hoe ontstaan die buikkrampen nou precies en wat kun je ertegen doen? Lees verder.
Buikkrampen zijn een veelgehoorde menstruatieklacht. Veelal concentreert de menstruatiepijn zich onder in je buik, maar ook misselijkheid, braken en diarree komen voor. Deze klachten worden veroorzaakt door het krampen van de baarmoeder. Er komen stofjes vrij in je lichaam die ervoor zorgen dat de baarmoeder gaat samentrekken, zodat het baarmoederslijmvlies loslaat en je menstruatie optreedt. Deze stofjes, de prostaglandinen, werken ook in op andere delen van je lichaam. Zoals je maag en darmen.
De één heeft meer last van buikkrampen tijdens de menstruatie dan de ander. Ongeveer 85% van de mensen heeft elke maand last van menstruatiepijn en tussen de leeftijd van 14 en 18 jaar oud is de buikpijn doorgaans het hevigst.
De buikkrampen die je voelt als je ongesteld bent, voel je vooral onder in je buik. Ze kunnen zeurende en krampende pijn veroorzaken. Er zijn ook mensen die juist meer last hebben van pijn in de rug tijdens de menstruatie >>
Sommigen hebben al buikkrampen nog voordat de menstruatie begonnen is. Voor velen zijn de eerste buikkrampen een aankondiging van het beginnen met bloeden.
De buikkrampen tijdens de menstruatie kunnen zo hevig zijn dat je soms niet kunt werken van de pijn of ze kunnen je belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Zo’n 80% van de mensen geeft aan dat ze minder productief werken als ze ongesteld zijn.
Als je maandelijks veel last hebt van je menstruatie en het beïnvloedt je in je dagelijks leven, dan is het goed om met de huisarts te bespreken of je hier iets aan kunt doen. Samen kun je kijken waar het aan ligt en wat eventuele behandelmogelijkheden zijn.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024