Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Het ene moment voel je je blij en gelukkig, is alles rozengeur en maneschijn. Het volgende moment heb je het gevoel dat er een donderwolk boven je hoofd hangt. Je hebt last van stemmingswisselingen: Een normaal verschijnsel dat past bij de menstruatie. Maar hoe ontstaan die stemmingswisselingen tijdens de menstruatie nou en wat kun je ertegen doen? Lees verder.
Heb jij iedere menstruatiecyclus het gevoel dat je in een emotionele achtbaan zit op het moment dat je menstruatie aanbreekt? Voel je je neerslachtiger dan normaal? Verdrietig of chagrijnig als je ongesteld bent? Je hebt waarschijnlijk last van stemmingswisselingen. Ze beginnen doorgaans al voordat je menstruatie aanbreekt en verdwijnen vaak kort nadat je ongesteld bent geworden. Niet iedereen ervaart stemmingswisselingen hetzelfde. Sommigen blijven zich gedurende de hele menstruatie meer down voelen.
De hormonale schommelingen in je lichaam tijdens je menstruatie zijn van grote invloed op hoe je je voelt. In de twee weken voor je menstruatie daalt het niveau van oestrogeen in je lichaam. Dat verklaart waarom je emoties wiebeliger zijn dan normaal en je van het ene op het andere moment wisselt van stemming. Oestrogeen is namelijk betrokken bij verschillende hersenfuncties:
Veranderingen in het hormoon oestrogeen, zoals die optreden tijdens je ongesteldheid, spelen dus een belangrijke rol in hoe je je voelt. Daarnaast zijn soms ook de lichamelijke menstruatieklachten, zoals hoofdpijn en buikkrampen van invloed op hoe je je voelt. Als je pijn hebt, ben je nou eenmaal wat minder blij en gelukkig dan normaal. Dat verklaart ook de prikkelbaarheid.
Hoewel de hormonale veranderingen in je lichaam vanzelf optreden en je daar dus niet zoveel aan kunt veranderen, zijn er wel manieren om de emotionele rollercoaster tijdens je menstruatie wat rustiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024