Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Rommelen je darmen als je ongesteld bent? En moet je vaker naar het toilet dan normaal? Je bent zeker niet de enige. Diarree is een klacht die vaker voorkomt tijdens de menstruatie. Maar hoe komt het nou dat er diarree ontstaat als je ongesteld bent? En wanneer gaat het weer over? Lees verder.
De oorzaak van diarree tijdens de menstruatie heeft te maken met je hormonen. Tijdens je menstruatie verandert de hormoonbalans. Zo zijn er onder andere meer prostaglandinen in je lijf: dat zijn stofjes die ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt om zo het baarmoederslijmvlies los te laten. De verhoogde niveaus van prostaglandinen hebben ook effect op de rest van je lichaam. Zo kunnen ze van invloed zijn op je spijsverteringskanaal. Sommigen hebben last van misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Anderen krijgen bijvoorbeeld darmkrampen of diarree.
Je darmen trekken wat meer samen dan normaal. Ze doen als het ware mee met het krampen van de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat je vaker een bezoekje moet brengen aan het toilet. De samenstelling van de ontlasting is daarbij vaak ook wat wateriger en dunner dan normaal. Het is niks om je zorgen over te maken. Het gaat vanzelf weer over wanneer je menstruatie voorbij is.
Behalve diarree en darmkrampen kun je ook wat meer last hebben van lucht in je darmen en winderigheid. Sommigen voelen zich wat meer opgeblazen dan normaal tijdens de menstruatie.
De meeste symptomen waarvan je last hebt tijdens je menstruatie zijn het hevigst tijdens de eerste dagen van je menstruatie. Dat geldt ook voor de buikkrampen en darmklachten. De productie van de prostaglandinen neemt namelijk ook af wanneer de bloeding begint te verminderen.
De diarree tijdens je menstruatie gaat vaak vanzelf weer over. Toch kan het fijn zijn als je iets kunt doen om je darmen wat verlichting te bieden:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024