De eerste menstruatie of ongesteldheid: het is nogal een gebeurtenis als je jong bent. De eerste menstruatie kenmerkt de overgang naar de vruchtbare fase van het leven en wordt ook wel de menarche genoemd. Wanneer word je nou voor het eerst ongesteld? En is het normaal als de cyclus in het begin nog onregelmatig is? Lees hier alles over de eerste menstruatie.
Gemiddeld is een meisje 12 of 13 jaar oud als ze voor het eerst menstrueert, maar de leeftijd varieert zo tussen de 11 en 16 jaar. Soms is de menstruatie wat later. Dat komt bijvoorbeeld door stress, intensief sporten, eetproblemen of te mager zijn.
Vaak komt de eerste menstruatie vrij plotseling en voel je het niet aankomen, omdat je de symptomen nog niet herkent. Enkele voortekenen of voorbodes voor het aanstaande zijn van de eerste menstruatie, zijn bijvoorbeeld borstvorming, de groei van schaamhaar en de aanwezigheid van vaginale afscheiding.
Maar de komst van deze secundaire geslachtskenmerken, betekent nog niet dat je een datum in je agenda kunt zetten voor de dag waarop je ongesteld wordt. Waarschijnlijk overvalt de eerste menstruatie je alsnog. Zorg daarom dat je voorbereid bent en altijd iets in je tas hebt zitten. Vaak is dat maandverband, of menstruatieondergoed, omdat dat makkelijke manieren zijn voor het opvangen van bloed als je voor het eerst ongesteld wordt.
Bij de eerste menstruatie verlies je voor het eerst bloed uit de vagina. Daarbij kun je soms wat last hebben van:
Het kan helpen om een lekkere warme kruik tegen je buik te leggen en te ontspannen. Maar ook lichaamsbeweging zorgt er vaak voor dat je je daarna beter voelt.
In principe is een eerste menstruatie niet anders dan andere keren. Het duurt zo’n 4 tot 7 dagen voor het bloeden weer stopt. De eerste dagen zijn het hevigst. En ook de klachten van pijn en stemmingswisselingen treden doorgaans voornamelijk in de eerste dagen op.
Ja, het is volkomen normaal dat de menstruatiecyclus in het begin nog onregelmatig is. Maak je daar dus geen zorgen over. Het kan tot twee jaar duren voordat de menstruaties regelmatig zijn.
Veel meisjes denken dat ze onvruchtbaar zijn tot ze voor het eerst ongesteld worden. Maar twee weken voordat je voor het eerst ongesteld wordt, is er al een eisprong en zou je theoretisch gezien wel in verwachting kunnen raken.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024