Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Buikklachten, zoals buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel of misselijkheid, behoren tot de meestvoorkomende menstruatieklachten. Hoe komt het eigenlijk dat je buikpijn hebt, als je ongesteld bent? En belangrijker nog, wat kun je doen om de buikkrampen tijdens je menstruatie te verlichten? Dat lees je hier.
Als je menstruatie optreedt, breekt je lichaam het baarmoederslijmvlies af: het baarmoederslijmvlies, dat in de weken daarvoor zorgvuldig is opgebouwd. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden maakt je lichaam ruimte voor een nieuwe cyclus. Daarbij worden stofjes aangemaakt die ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt: prostaglandinen. Door dit samentrekken laat het baarmoederslijmvlies los en verlies je menstruatiebloed.
De prostaglandinen zorgen niet alleen voor krampen in de baarmoeder, maar komen via je bloed ook in andere delen van je lichaam. Zo hebben ze soms ook effect op maag en darmen, waardoor misselijkheid of diarree kunnen optreden.
Buikpijn treedt vooral op tijdens de eerste twee dagen van de menstruatie. Sommigen hebben dusdanig ernstige klachten tijdens de ongesteldheid dat ze zich ziek moeten melden van school of werk. Doorgaans zijn de klachten het hevigst tijdens de puberteit, ongeveer van je 14e tot je 18e.
Er zijn verschillende manieren om de buikpijn tijdens je menstruatie te verlichten:
Sommigen hebben in plaats van buikpijn vooral last van lage rugpijn tijdens de menstruatie. Weer anderen krijgen last van allebei. De pijn in de rug is een normaal symptoom tijdens de menstruatie, net als pijn in de bovenbenen.
Van de anticonceptiepil is bekend dat het de hoeveelheid buikpijn tijdens de menstruatie kan verminderen. Dat geldt ook voor andere vormen van hormonale anticonceptie. Een koperspiraaltje daarentegen kan de menstruatiepijn verergeren en daarnaast ook de hoeveelheid bloedverlies vergroten. Of je hormonale anticonceptie wilt gebruiken bij menstruatieklachten en welke dan, dat is heel persoonlijk. Overleg eens met je huisarts wat bij jou zou passen.
Buikpijn tijdens de menstruatie is heel normaal. Veel mensen hebben er last van en het kan geen kwaad. Wel is het goed om te letten op veranderingen. Heb je na je 25ste ineens last van meer buikpijn tijdens de menstruatie, of wordt de menstruatiepijn iedere maand erger? Dan zijn dat redenen om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Dat geldt ook voor heviger, onregelmatiger en langduriger bloedverlies dan normaal.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024